Најновије вести

ЗСО ЈЕ ЗА НАС СУШТИНСКО И ЖИВОТНО ПИТАЊЕ

Француско -немачки, односно европски план за КиМ је доста политички изазован и тежак. Свакако да је важно да се разговара и настави дијалог као једини начин да се одржи мир.Предуслов даље имплентације било каквог плана за КиМ је свакако формирање ЗСО, а то нам је потврдио и Лајчак. Верујући у мудрост и политику Александра Вучића, сигурни смо да ће крајњи исход бити у интересу спрског народа и државе Србије- -рекао је потпредседник Српске листе и градоначелник Штрпца , Далибор Јевтић

 

 

За 18. март заказан је наставак дијалога Београда и Приштине у Охриду под покровитељством Европске уније. На столу ће бити француско-немачки план за Косово и Метохију, а Лајчак, пре договореног сусрета, ужурбано одржава састанке са политичким представницима Срба и Албанаца, покушавајући да приближи удаљене стране, истовремено не обазирући се на ситуацију на терену. А, каква је ситуација за Србе на терену и шта би значилo, за опстанак и живот Срба на КиМ, формирање Заједнице српских општина, за „Јединство” је говорио потпредседник Српске листе и председник општине Штрпце Далибор Јевтић.

  • Тренутно је у политичком животу, како Београда тако и Приштине, актуелан францусконемачки, односно европски план по питању нормализације односа Београда и Приштине. Како оцењујете поменути план?

Сам план је доста политички изазован и тежак. Свакако да је важно да се разговара и настави дијалог као једини начин да се одржи мир. Предуслов даље имплементације је свакако формирање ЗСО. Верујући у мудрост и политику Александра Вучића, сигурни смо да ће крајњи исход бити у интересу спрског народа и државе Србије. Заједница српских општина је за нас суштинско и животно питање. Са друге стране слободан проток људи и капитала је нешто што ће, сиугуран сам, смањити тензије међу обичним грађанима, тензије које је произвела Приштина својим једнострам потезима.

  • Представници Српске листе, међу којима сте били и Ви, састали су се у петак са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком. Шта сте му све том приликом предочили?

На конкретним примерима указали смо на тежак положај Срба, присуство тоталног неповерења у актуелну власт у Приштини. Добили смо и потврду да је све што смо ми изнели и потврђено од стране представника ЕУ на терену. Дакле, проблеми српског народа не као политика већ као питање опстанка. Институционално насиље које спроводи Влада Косова, реторика која Србе означава као криминалце, довела је до тога да су Срби изашли из институција на северу Космета, прекид и најмање комуникације Срба на свим нивоима и инциденти попут оног од 6. јануара у Штрпцу. Поред тих тема, разговарали смо највише на тему формирања ЗСО-а и од господина Лајчака недвосмислено чули да без имплементације претходних споразума, дакле без формирања ЗСО, не може се кренути у провођење новог европског плана. У том контексту разговарали смо и на тему локалних избора на северу Космета и повратка Срба у институције где је јасно речено да се наш став по том питању није променио и да без почетка формирања ЗСО неће бити нашег учешћа на локалним изборима нити повратка Срба у институције.

  • Како видите политичкобезбедносну ситуацију будући да су сви инциденти и напади на Србе углавном резултат реторике која долази из Приштине од премијера привремених институција АљбинаКуртија?

Политичка и безбедносна ситуација на КиМ је јако крхка, тензична. Када само погледате на дневном нивоу да готово увек имамо неки инцидент, јасно је каква је ситуација. Па погледајте само на који начин се говори о Србима од стране Куртија и осталих, на који начин се хапсе Срби, како им се крше основна људска права, осуђују их унапред без доказа, јасно је да је резултат политике актуелне Владе у Приштини катастрофалан на свим нивоима. Јасно је нама шта је циљ актуелне власти у Приштини која је довела до једне ситуације у којој не постоји безбедност и сигурност за Србе, а циљ је да Срби напусте простор Космета. Истраге, напади, оптужнице… све то није случајно. Овде се поставља питање шта ће међународна заједница урадити по том питању и да ли ће остати неми посматрачи онога што Курти ради или ће коначно стати на пут његовом деловању јер то није само угрожавање питања безбедности на Космету, већ и регионално.

  • Општина на чијем сте челу суочава се са бројним проблемима и нападима од стране централних власти у Приштини. Један од тих атака био је пре неколико дана када је косовско тужилаштво подигло оптужнице против неколико житеља који су били на протестима због нелегалне градње од стране Албанца. Заправо, уместо да казне узурпатора, косовски правосудни органи желе да казне Србе који штите право и закон…?

Оштина Штрпце је од тренутка када је Аљбин Курти ступио на власт, поред севера Космета, политичка мета актуелне власти. Упади специјалних полицијских снага, хапшења, притварања, слање полиције у саму институцију Општину, игнорисање од стране Владе Косова процедурално-техничких питања кроз административне процедуре Општине Штрпце, игнорисање наших легалних и легитимних захтева и дописа, етикетирање грађана Штрпца на различите начине, појачано присуство и рад обавештајне службе Косова и регрутовање неких наших суграђана са криминалним досијеима како би исти радили против Општине Штрпце и њених грађана, само су неки од многобројних проблема и изазова са којима се данас ми суочавамо. Пример покушаја бесправне градње у селу Севце, протест мештана и институционална реакција Општине на чијем сам челу, и као резултат наше правне и де мократске борбе подизање оптужнице против наших суграђана, који су протестовали, јасна је слика околности у којој живимо и радимо и неправде са којом се боримо. Знате, нама су колеге и пријатељи више од 15 месеци у притвору због наводне борбе против корупције и бесправне градње на Брезовици. Када се ми боримо против бесправне градње, опет нам прете процесима и притворима. Уместо да се процесуира онај ко законе крши, тужбе стижу на адресу обичних људи који само бране своју егзистеницију и право на живот. И овај процес је само један у низу нашег угњетавања, али без обзира на све ми не одустајемо од наше демократске борбе и у тој борби истина  је наше најјаче и једино оружје.

  • Приштински правосудни органи су рањавање и покушај убиства српског дечака и младића на Бадњи дан од стране припадника „косовских безбедносних снага” оквалификовали као „изазивање опште опасности”, дело које подлеже симболичној казни. Није ли то отворено порука и притисак на српски народ да напушта своја огњишта?

Ових дана, поред свих притисака, посебно сам од тренутка када сам јавно критиковао преквалификацију дела против особе која је пуцала и том приликом ранила Стефана и Милоша изложен нападима и различитим увредама и претњама од стране појединих Албанаца само зато што сам рекао истину а то је да се ради о покушају убиства, а не „изазивању опште опасности”. Адвокат осумњиченог ми прети тужбом, други ми говоре како треба да „васпитамо децу како да се понашају када иду по Бадњаке”, трећи ме називају криминалцем и терористом и слугом Александра Вучића док има и оних који ми поручују да ми место није на Космету. Мој одговор свима њима је јасан – нисте и нећете ме уплашити нити поколебати. Поносан сам на чињеницу да имам прилику да радим са и следим политику Александра Вучића, јер је то политика мира, то је политика суживота, то је све супротно ономе што нам ових дана говоре ови који оправдавају пуцње на Стефана и Милоша. Пуком срећом је Стефан остао жив. Сантиметри су одлучивали. И онда ми неко каже да то није ништа? Неко очекује да ја на то ћутим? На крају ће испасти да су Стефан и Милош сами на себе пуцали. Говоре нам да ћутимо јер ако не ћутимо они ће нас процесуирати или не знам шта радити? Е па ја им јасно кажем да нећемо да ћутимо, нити моје колеге нити ја, нити грађани. Јасно смо показали протестом 8. јануара шта сви ми заједно мислимо о том и свим другим нападима на српску децу, на Србе као народ. И имао бих пуно тога да кажем и о овим последњим али и свим другим изазовима и нападима са којима се суочава српски народ и ми као легитимни представници српског народа. Са друге стране подршка Београда, председника Александра Вучића, Владе Србије, Канцеларије за Косово и Метохију и директора Канцеларије Петра Петковића је нешто што нам улива снагу и шаље поруку да у нашој, нимало лакој борби за правду и истину, нисмо сами. Управо зато ћемо победити без обзира на све, победиће истина! Р. Комазец

Подели на: