Најновије вести

Многи већ засејали повртарске културе Многе поред короне брине и набавка семенске робе за јара жита међу којима доминра кукуруз као и сетвеног репорматеријала. Има га на домаћем тржишту, али је цена висока

 

У дане док траје епидемија коронавирус на светском нивоу, поред ове чињенице многе пољопривреднике у Косовском Поморављу истовремено брине и то како ће обавити предстојећу пролећну сетву, пре свега јарих усева, међу којима доминира кукуруз. Како кажу многи од њих, немају неопходан репроматеријал за сетву као и семенску робу. Има је веле на тржишту, али су цене као и лане високе. Што се тиче повртарских култура многи су већ ових дана засејали пре свега кромпир и лук (бели и црни), а припремају се за сетву паприке и парадајза како у пластеницима тако и на отовореном. До семенске робе када су у питању поменуте врсте поврћа, кажу, много је лакше доћи. Неки су је сами произвели, а може се набавити и у сеоским пољопривредним апотекама.

– Сваке године сејем кукуруз. Купујем семе. Чуо сам да се може наћи у Гњилану, без обзира на ову ситуацију око короне, али да су цене као и прошле године високе и негде да су чак и скочиле. Како ћу и шта ћу да урадим не знам још увек, каже Благоје Јовановић из Горњег Кусца. Према његовим речима, оптимално време за сетву кукуруза је крај априла или почетак маја зависно од временских услова, пре свега влажности и температуре земљишта

. – Знате како народ каже, кад седнеш на земљу и кад осећаш да ти није хладно, е тад можеш да сејеш кукуруз – вели Јовановић. Како додаје нада се да ће се ситуација око коронавируса смирити и да ће, ипак, моћи на време да обави сетву и да ће се како тако снаћи да купи семе и репроматеријал који је неопходан у току припреме за сетвене радове.

– Било би добро када би пољопривредницима неко помогао око набавке семенске робе и репроматеријала под повољнијим условима, али нешто нисам оптимиста да ће се то ове године десити – додао је Јовановић. Што се тиче повртарских култура, Јовановић вели да је засејао нешто лука и кромпира, али да му предстоји сетва паприке, парадајза и осталог. Семенску робу за поменуте културе Јовановић вели може да набави у селу.

– Имам нешто своје, а нешто ће купити – каже овај пољопривредник из Косовског Поморавља. – Не знам ни сам, али видећемо за неки дан, како ће ситуација да се одвија око ове короне. За сад ми овде можемо да се крећемо од шест изјутра од 17 увече, али ако се промени полицијски час и уведу нове мере органичења кретања онда ће бити доведено можда у питање и то како ћемо обавити сетву и да ли ћемо уопште моћи да изађемо да оремо и сејемо – пита се Јордан Стојановић из Шилова код Гњилана. Он је тог дана када смо га срели (крајем прошле седмице) на једној својој парцели у атару села, сејао црни лук. Рече нам да није морао да купи семе, већ да га је сам произвео.

– Е биће, Бога ми, проблема и око репроматеријала, ђубрива за прехрану и осталог за сетву кукуруза. Има га на тржишту али су цене прилично високе – истиче Стојановић. Новицу Миленковића, такође из Шилова, ових дана срели смо док је управљао трактором и орао своју њиву на улазу у село. Рече нам да је у питању припрема за сетву кромпира.

– Имам семе кромпира. Мора да се засеје. Мора нешто да се једе. Проћи ће све ово око короне, а да се једе мора – каже Миленковић. Прошле године у неким општинама са српском већином преко привремених општинских органа и Црвеног крста пољопривредници су добијали бесплатно одређену врсту репроматеријала и семенску робу. Ове године ситуација око ове врсте помоћи је за сада неизвесна јер је у фокусу пажње борба притив спречавања појаве и ширења коронавируса. Време за оптималну сетву и ратарских и повртарских култура још није истекло, а пољопривредницима ипак остаје да се још надају да ће се пре свега ситуација око коронавируса стабилизовати и да ће они моћи да набаве семе и репроматеријал под повољнијим условима. С. И.

Подели на: