Најновије вести

Аљбин Курти: О евру као јединој валути нема преговора

Премијер у Приштини Аљбин Курти изјавио је да треба поштовати одлуке косовске централне банке и да је она независна институција, те да се о питању употребе евра као једине валуте не може преговарати.

 

 

“У четири општине на северу постоје четири филијале банака и постоји 15 небанкарских финансијских институција у које се могу слати дознаке и уплате и где се све примају у еврима. Евро је валута која нам долази из ЕУ, не говоримо никоме да уводимо албански лек или нову дарданску валуту са Косова, већ евро, евро као једино средство плаћања и куповине дефинисано на јасно утврђен начин у РКС и да то није питање о којем се може преговарати“, рекао је Курти медијима у Подујеву.

Аљбин Курти: О евру као јединој валути нема преговора

“Одлуке косовске централне банке су независне одлуке, јер је то независна институција, правила која доносе, прописи које одобравају су у потпуности у складу са уставом и законом и верујем да морамо оставити косовску централну банку и гувернера Ахмета Исмаилија на миру да раде свој посао јер је заслужио поверење Скупштине“, рекао је Курти.

Према његовим речима, Исмаили ради веома добро и тачно је објаснио да нећемо имати проблема са неким ко можда има девизе, али да је на Косову једина валута размене, куповине и продаје евро.

“Не желимо никога да казнимо, већ само да уведемо законитост, уставност и регуларност, чак и на северу Косова и свуда где има Срба на Косову, а то су заједница која има и мене као премијера и Ахмета Исмаилија као гувернера. Сведоци смо да мерама које смо предузели против њих, велика већина њих има банковне рачуне у банкама Косова, а ако немају, могу да отворе текући рачун и бесплатно га одржавају”, рекао је Курти.

Подели на: