Најновије вести

Брнабић: Одлука Приштине уздрмала регионалне споразуме

Ана Брнабић је позвала земље у региону да, док је ЦЕФТА суспендована, успоставе билатералне споразуме, као што је Београд постигао са Скопљем.

 

Премијерка Србије Ана Брнабић је након отварања интегрисаног прелаза Прешево–Табановце рекла да је то први заједнички гранични прелаз у овом делу Европе.

“Ово је први заједнички гранични прелаз у овом делу Европе. У нашем региону ово није важан дан само за Србију и Северну Македонију, ово је потенцијално нови почетак за економску, трговинску и регионалну сарадњу на Балкану. Али, потребна је и политичка храброст и визија, да гледамо у будућност, да не будемо фокусирани на кратковиде популистичке политике”, рекла је Брнабићева.

Подсетила је да је регионална сарадња пред огромним изазовима после неколико јако добрих и успешних година на пољу трговине и економије, захваљујући регионалним иницијативама.

“Данас имамо велике изазове због директне суспензије ЦЕФТА споразума од стране Приштине и одлуке да се уведу таксе централној Србији и БиХ, одлуке која је и дан данас на снази. Ова одлука у основи уздрмала све регионалне споразуме и од тада, као последица тога, регионална сарадња иде силазном путањом”, указала је Брнабићева.

Због тога је, напомиње, потребна храброст и политичка одговорност – “да идемо корак даље од популизма, да се фокусирамо на интересе грађана, да идемо у правцу који обележава данашњи дан”.

Брнабићева је рекла да је политички паметно да се повезујемо, а не да једни друге блокирамо,

Затражила је од Приштине да размисли да ли је изолација најбољи начин да се обезбеди бољи живот грађана, или су овакве иницијативе одговор на оно шта млади људи траже од власти да би остали овде.

“Позивам све лидере региона да радимо овако док је ЦЕФТА суспендована. Нећемо чекати, идемо у билатералне споразуме”, закључила је Ана Брнабић.

Подели на: