Најновије вести

Брнабићева разговарала са Палмером о односима Србије и САД и дијалогу Београда и Приштине

Председница Владе Ана Брнабић разговарала је путем видео линка са замеником помоћника државног секретара и специјалним представником Стејт департмента за Западни Балкан Метјуом Палмером о билатералним односима Србије и САД, ситуацији у региону и дијалогу Београда и Приштине, као и економским односима и америчким инвестицијама у Србији, саопштено је из Владе.

 

Ана Брнабић је истакла да је један од спољнополитичких приоритета Србије унапређење свих области сарадње са САД, напоменувши да се ове године навршава 140 година од успостављања дипломатских односа наших земаља, наводи се у саопштењу.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, додаје се, Брнабић је нагласила да ће Београд остати посвећен дијалогу и спреман за његов наставак, али ће, како је објаснила, наставити и да инсистира на потпуној имплементацији досадашњих споразума.

У саопштењу се истиче да је заменик помоћника државног секретара САД рекао да САД подржава процес који води Европска унија и додао да очекује да ће убрзо уследити и наставак дијалога.

“Он је истакао важност спровођења Бриселског споразума, оцењујући да се не креће од почетка, већ да су многи сегменти споразума, који се односе на побољшање живота грађана, већ спроведени. Према његовим речима, компромис је основа не само дијалога, већ и будућег споразума две стране. Палмер је навео да је превашодни интерес САД стабилност и безбедност региона Западног Балкана и похвалио конструктивну улогу Србије у регионалним иницијативама попут ‘малог Шенгена'”, наводи се у саопштењу Владе.

Премијерка Брнабић поновила је, како се наводи, да је Србија посвећена унапређењу односа са суседима, а да је током пандемије допринос сарадњи са земљама у региону посебно био видљив кроз упућивање вакцина, хуманитарне и медицинске помоћи.

Палмер: Србија може да рачуна на подршку САД на европском путу
“Србија може да рачуна на подршку САД на свом европском путу”, нагласио је Палмер и истакао да је остварен напредак у евроинтеграцијама и реформама, пре свега у домену економије.

“Када су у питању евроинтеграције, Брнабић је истакла да је Србија прихватила нову методологију Европске уније и да у наредном периоду очекује позитивне сигнале Уније.
Брнабић и Палмер разговарали су и о могућностима повећања економске сарадње и америчких инвестиција на нашем тржишту, уз оцену да су америчке компаније које већ послују у Србији задовољне постојећим условима”, додаје се у саопштењу.

Како се наводи, специјални представник Стејт департмента искористио је прилику да похвали позитиван тренд имунизације становништва у Србији, али и да захвали за успешно спроведену вакцинацију службеника америчке амбасаде у Србији.

Подели на: