Најновије вести

Ђурић: На КиМ нерасветљена судбина 1653 људи

Саопштење за јавност директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића,30.08.2019.

 

Српски народ Међународни дан несталих лица обележава са највећом тугом и пијететом, јер до данас се не зна судбина још готово четири хиљаде наших сународника несталих у вихорима ратова у бившој Југославији.

У свом саопштењу, директор канцеларије за Ким Марко Ђурић скреће пажњу међународне и домаће јавности да је након сукоба на Косову и Метохији нерасветљена судбина 1.653 људи, како Срба, тако и Албанаца, и припадника других народа.

Утврђивање истине о томе шта им се догодило јесте обавеза читавог друштва – српског и албанског – јер без тога странице трагичне историје, обележене непријатељством, страдањима и патњама, неће моћи да буду затворене.

Сматра да бол породица несталих не сме да буде талац нерешених и нескладних политичких односа, а искреније и боље ангажовање политичких елита на решавању овог проблема јесте један од начина за изградњу поврења и будућих међунационалних односа на Косову и Метохији који ће бити засновани на сарадњи и пријатељству, а не на мржњи и неповерењу.

Србија ће, како каже Ђурић, без икакве задршке, наставити да чини све како би се судбина несталих, без обзира на националност, расветлила, а њиховим породицама омогућило да своје ближње ожале на достојанствен начин.

Подели на: