Најновије вести

Ђурић: Срби на изборима сложно и јединствено

Срби у јужној српској покрајини треба да наступе сложно и јединствено, окупе се око Српске листе и изађу на предстојеће ванредне парламентарне изборе на Косову и Метохији, наводи за РТС Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију.

 

Марко Ђурић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да је Српска листа значајан инструмент за остваривање права Срба на Косову и Метохији.

“Страховито је значајно за Србе на КиМ да монолитно и јединствено наступимо према Албанцима и према свима другима, и због тога је Српска листа значајан инструмент државе Србије, Београда у сарадњи, комуникацији и борби за остваривање наших интереса на КиМ”, објашњава Ђурић.

Истиче да су избори прилика за Србе да осигурају чврсту позицију на КиМ.

“Да спречимо сценарио који би многи желели да виде у Приштини, а то је да Срби буду у више колона, да буду подељени. По њиховим прописима довољно је да само један посланик буде из неке групације коју су они протурили као српску и да онда и у Владу и на све друге позиције именују не људе које ће сарађивати и деловати у склопу политике државе Србије и сарађивати са Београдом, него да то буду људи који су у функцији Рамуша Харадинаја, Хашима Тачија и свих осталих”, наводи директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Додаје да свакодневно трају консултације са Српском листом, а да ће одлуку о учешћу на ванредним изборима на Космету донети заједно.

Истиче да је интерес српског народа да остане јединствен.

“Ми разговарамо константно и као и увек одлуку о изласку на изборе доносимо заједнички. Сматрам да Срби треба да снажно буду окупљени око Српске листе и о томе ћемо детаљније говорити наредних дана. Ја већ сад могу да позовем наш народ на КиМ да буде спреман да изађе на изборе зато што то нису избори на којима се одлучује између више политичких странака као класично у централној Србији, где можемо да се делимо на хиљаду и један начин. Овде према Албанцима морамо да будемо монолитни и треба да се окупимо око Српске листе”, оцењује Ђурић.

Србима на Косову и Метохији поручује да је Србија уз њих.

“Већ сада желим да свим нашим суграђанима на КиМ пре свега поручим – да ће њихова држава бити уз њих, да ћемо наставити да их подржавамо и материјално, да ћемо наставити да улажемо”, наводи директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Додаје да се у склопу програма председника Вучића и Владе реализује 347 пројеката подршке Србима на КиМ.

Подели на: