Најновије вести

Дрецун о посети Камерона: Кључни циљ Велике Британије да помогне Приштини на војном плану

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да српски народ на КиМ посебно забрињава то што Приштина планиран рок за увођење обавезног служења војног рока, који је био 2028. године, значајно помера унапред, а ове године планирају пилот пројекат са обавезним служењем војног рока. Коментаришући посету министра спољних послова Британије Дејвида Камерона, Дрецун каже да је кључни циљ Велике Британије да помогне тзв. Косову на војном плану.

 

 

Министар спољних послова Британије Дејвид Камерон јуче је посетио Приштину и после састанка са шефицом дипломатије такозване државе Косово, отворено обећао помоћ. Он је рекао да ће Велика Британија помоћи Косову да га признају земље које то до сада нису учиниле, као и да буде признато у међународним институцијама.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да Лондон покушава да демонстрира своје присуство у региону преко Косова и Метохије.

“Не желе да буду периферни геополитички играч у овом региону у коме је њихова обавештајна служба изузетно активна. Велика Британија има веома интензивне активности у овом региону“, каже Дрецун.

Према његовим речима, прва посета у својству министра спољних послова Велике Британије жели да покаже да Велика Британија стоји чврсто уз самопроглашену независност Косова и да им пружа одређену подршку.

Међутим, како каже, исцрпљен је потенцијал Велике Британије да може да обезбеди нека нова признања Приштини.

“Из ове посете се види да је заправо кључни циљ Велике Британије да помогне тзв. Косову на војном плану. И то је оно што је суштина свих тих разговора, иако о том имамо веома мало детаља, сем неких уопштених изјава“, истакао је Дрецун.

Како је рекао, оно што је јако битно је да је за три године Куртијеве власти у опремање, развојно оружавање, обуку, КБС-а уложено 290 милиона евра, за ову годину буџет за такозвану одбрану Косова повећан са 150 на 204 милиона.

“Оно што по мени изазива посебну забринутост за српски народ на Косову и Метохији, јесте да је планиран рок за увођење обавезног служења војног рока, који је био 2028. године, значајно померен унапред и да ове године планирају пилот пројекат са обавезним служењем војног рока. И даље не знају да ли ће то бити укупно три месеца или три месеца летњег служења, три месеца зимског служења“, каже Дрецун.

Нагласио је да то може створити велики проблем српском народу и да буде додатни притисак на Србе да се иселе или да служе тзв. војску Косова, која је главни чинилац угрожавања безбедности српског народа.

“Што се тиче Велике Британије, она има једну од кључних улога. Бивши тзв. министар одбране на Косову, Мехај, је рекао да ће уз помоћ Велике Британије за три године сви припадници КБС-а проћи напредну обуку у складу са НАТО стандардима. И Велика Британија то увелико ради“, истакао је Дрецун.

Подели на: