Најновије вести

Две ствари на које је Брнабићева указала Борелу

Ана Брнабић је рекла за РТС да су разговарали о томе како ће Борел, као министар спољних послова Шпаније заступати позицију те земље по питаљу једнострано проглашене независности Косова, а када буде високи представник ЕУ, заступаће ставове ЕУ.”Став ЕУ према независности Косова је неутралан. Немају став став јер не постоји консензус. Постоје земље које су признале независност Косова али и оне које нису”, навела је премијерка Србије.

Истиче да је скренула пажњу Борелу на две значајне ствари. Прва је Бриселски споразум на којем је потпис ЕУ, а који Приштина није имплементирала шест година након потписивања. Упитала је шта ће нова Европска комисија радити и да ли ће остати гарант.

Друга ствар на коју је указала Борелу су приштинске таксе које представљају директно кршење ССП-а. Упитала је шта ће нова Европска комисија урадити по том питању.

Како је поручила, то су два основна питања која се тичу владавине права и могућности ЕУ да покаже на свом примеру да је владавина права важна.

Жозеп Борел од октобра преузима функцију шефа европске дипломатије. То значи да ће он уместо Федерике Могерини убудуће посредовати у дијалогу Београда и Приштине.

Познат је као званичник који нема длаке на језику и као Каталонац противи се отцепљењу територија.

Током посете Шпанији премијерка ће на Универзитету у Сантандеру одржати предавање о проширења Европске уније.

Подели на: