Најновије вести

Фон Крамон: Не постоји воља Приштине да спроведе одлуку о земљишту манастира Дечани

Известилац Европског парламента Виола фон Крамон изјавила је да не постоји политичка воља Приштине да се спроведе одлука тзв. Уставног суда о манастиру Дечани, као и да постоји чак и супротстављање члановима Савета Европе којем је речено да актуелне приштинске власти неће урадити то.

 

 

Виола фон Крамон је у емисији “Слободно српски” за Медија центар Чаглавица рекла да постоје одређени принципи у Савету Европе, да оно што пружа “устав” није лоше, али да је спровођење и остваривање “уставног оквира” у кашњењу. Као пример за то она је навела случај манастира Дечани, у вези кога одлука суда се већ годинама не спроводи.

“То не олакшава ствари за чланове Савета Европе да иду напред са апликацијом. Ово је само један случај, али који не треба да се потцени, зато што се слобода вероисповести и пресуде Уставног суда узимају врло озбиљно од стране Савета Европе и ја мислим да је ово нешто што се може лако исправити, ако би влада имала политичку вољу да коначно дође до неког предлога како да се учини то”, рекла је Фон Крамон.

 

Упозорила је да је ово изборна година у Европској унији и да је потребно хитно решавати нагомилане проблеме, посебно када је реч о нормализацији односа Приштине и Београда.

 

“Мислим да је француско-немачки предлог да се дође до било какве врсте споразума добар предлог и ја сам се надала да ће то бити основа за брзо спровођење и да исто тако анекс дозвољава свакој страни да спроведе свој део што је могуће брже због онога што сам рекла, хитности, због избора у Вашингтону и Бриселу. Тако да ја овде не видим вољу за спровођење, него вољу да се чека док друга страна спроведе прве кораке. Ја не мислим да је то веома корисно”, рекла је Виола фон Крамон.

Подели на: