уторак, 21. септембра 2021. | 18:33

Кад им кажем да руше Резолуцију 1244 они слежу раменима

Председник Александар Вучић жели да грађанима објасни да те људе у Белој кући не интересују право и Резолуција 1244, већ сила и фактичко стање. Поводом идеје о повратку хиљаду војника упозорен је да ћемо, ако то покушамо, доћи у сукоб с највећом војном силом на свету.

 

Чињеница да велике силе не признају, односно немају намеру да уваже Резулуцију 1244, за нас само значи да ми имамо врло мале могућности да нешто учинимо, рекао је председник Алексндар Вучић. Вучић је то рекао на питање новинара може ли Србија, након учесталих напада на Србе и шпекулација приштинских медија о распоређивању снага безбедности на административној линији, да на Косово “уведе” хиљаду припадника својих снага безбедности, како то предвиђа резолуција УН.

“То није право и то није правично, али ми се боримо у складу с врло малим могућностима и унутар веома уског маневарског простора и наше је да се боримо”, рекао је Вучић.

Како је појаснио, он је лично поводом идеје о повратку хиљаду војника упозорен да ћемо, ако то покушамо, доћи у сукоб с највећом војном силом на свету.

“Ако покушате да уђете са својом војском и својом полицијом на Косово, НАТО ће то да третира као непријатељски акт”, пренео је председник упозорење које је добио.

 

Важи само право силе и ми у складу с тим морамо да се трудимо да сачувамо мир и безбедност и да сви градимо бољи живот и јачу економију.”

 

Каже и да је више пута поредио ситуацију, рецимо, с резолуцијом о Јерусалиму, где су западне силе одбациле Трампов притисак да своје амбасаде пребаце у тај град, како је урадила Бела кућа.

Они су то, додао је, правдали чињеницом да би такав поступак био у супротности с резолуцијом о Јерусалиму.

“Ја сам им тада рекао да се сви заједно понашају противправно кад руше Резолуцију 1244, а они онда слежу раменима, погледају у своје саветнике и…ништа”, навео је.

То је, каже, озбиљна ситуација, и жели да грађанима објасни да те људе не интересују право и Резолуција 1244, већ сила и фактичко стање.

“Важи само право силе и ми у складу с тим морамо да се трудимо да сачувамо мир и безбедност и да сви градимо бољи живот и јачу економију”, поручио је Вучић.

“Приштинска платформа не оставља простор за договор”

Платформа за преговоре која је представљена у косовском парламенту отежава разговоре у Бриселу, али и показује праве намере Приштине, рекао је председник Александар Вучић, али и указао да су, без обзира на то, разговори једино решење.

“Ту платформу када прочитате видите да нису оставили ни милиметар, ни један одсто простора за било какав договор”, рекао је Вучић, истичући да је друга ствар да ли ће тај документ добити већину.

Вучић сматра да под спољним притиском таква платформа неће бити усвојена у покрајинској скупштини, јер би, каже, сваком било јасно да све после тога постаје бесмислено.

Али, такав текст говори, истакао је, о намерама и жељама Приштине. Он је подсетио и на изјаву из Приштине да би нам учинили страшну част и услугу тиме што ће да прихвате помирење, уколико их признамо.

Како је рекао, оно што би Срби требало да добију по томе је да нам Албанци кажу – ево, прихватамо то да се помиримо са вама, ако нас признате.

Према његовим речима, такав став произлази из чињенице да они живе у потпуно затвореном систему, где и нема простора за другачији глас.

Вучић је истакао да је поносан што код нас није тако и навео пример фестивала “Мирдита”, где су и Срби и Албанци из Приштине могли да дођу “и кажу све најгоре о њему…”

“Код њих постоји то – Срби су починили злочине, геноцид, Србе смо победили у рату, као да Американци нису ни учествовали, зато морају да нас признају, а онда ћемо ми бити вољни да учинимо стзрашан уступак и да кажемо да смо се помирли, мада суштински то не мислимо”, рекао је Вучић.

 

Еулекса ће бити на КиМ, али то нико не сме да каже како се не би замерили приштинским властима, јер су тамошње партије албанске у међусобним сукобоима.”

 

Када то чујете онда шватите, нагласио је, да то просто није реално, нити је могуће, нити има много везе са овоземаљским животом.

“Разговори једино решење”

Додао је да смо и ми много пута живели у сопственим заблудама, али и да је веома задовољан што данас рационално и добро процењујемо свеукупно стање.

“У сваком случају, биће врло тешко када неко дође са таквом или сличним платформама у Брисел, али Србија неће да одустане од разгвора зато што су разгвори једино решење” закључио је председник Србије.

Одговарајући на питања новинара рекао је и да није сасвим тачно да Еулекс одлази са КиМ, јер ће представници те мисије бити тамо, али је поновио да је страшна грешка учињена када је та мисија уопште дошла, уместо да све остане под окриљем УН.

“Еулекса ће бити на КиМ, али то нико не сме да каже како се не би замерили приштинским властима, јер су тамошње партије албанске у међусобним сукобоима.”

Надали смо се, каже, да ће та мисија свој посао да обавља професионално, а сагласио се са оценама да њено деловање није било на највишем нивоу.

Оно што га брине је што Срби не уживају заштиту и трпе нападе.

На тврдње из Приштине да нису у питању напади по етничкој основи, Вучић је упитао “а, по којој су онда”, ако је реч о нападу на православног свештеника и његову породицу.

“Они раде све то по команди”, нагласио је председник Србије.

Он је поновио да предстоје разгвори у Бриселу, да није велики оптимиста, али да ће Србија дати све од себе да до компримиса дође.

Указао је да је једини циљ приштинских представника заузимање севера Косова и Метохије.

“Енергетику хоће да би могли да заузму Влач и да би Газиводе могли да заузму физички. И то је сва суштина и ништа друго”, рекао је Вучић.

Подели на: