Најновије вести

Како да се грађани понашају на бирачким местима

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је за РТС да се одлазак на бирачко место са аспекта превенције капљичних инфекција не сматра већим ризиком него било који одлазак у затворени простор где боравимо краће време. Истиче да сви чланови бирачких одбора све време треба да носе маске, а ношење маски се препоручује и особама које излазе на изборе.

 

Епидемија ковида 19 у Србији још траје. Повећан је и број новозаражених али су они, истичу стручњаци, са блажом клиничком сликом. У дану за нама једна особа је преминула, а регистрована су 94 нова случаја. На респираторима је 18 пацијената.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је током јутра гласала и уверила се да се на њеном бирачком месту поштују све препоруке у циљу смањења ризика преношења било какве капљичне инфекције укључујући и ковид 19.

“Одлазак на бирачко место са аспекта превенције капљичних инфекција се не сматра већим ризиком него било који одлазак у затворени простор где боравимо краће време – можда је најбољи пример одлазак у продавнице”, упоредила је Кисић Тепавчевић.

Према њеним речима, без обзира што степен ризика није већи него одлазак у продавнице, имајући у виду политичку конотацију одласка на бирачко место стриктно су се дефинисала правила.

“Тачно се зна како треба да се просторно организује, просторије су детљно очишћене 24 сата пре почетка избора. Сви чланови бирачког одбора су упознати о правилима понашања како би се максимално смањио ризик од преношења свих капљичних инфекција, укључујући и ковид 19”, рекла је Кисић Тепавчевић.

Маске за чланове бирачких одбора и бираче
Каже да сви чланови бирачких одбора треба све време да носе маске, а ношење маски се препоручује и особама које излазе на изборе – ако неко нема маску обезбеђена је на самом бирачком месту.

Истиче да се водило рачуна о свакој карици: да поштујемо све мере које поштујемо у свим живитним актинвостима – да се трудимо да одржимо дистанцу од намање једног метра, да носимо маске, да по повратку са бирачког места оперемо руке.

“Оног момента када смо се наши на силазном делу епидемијске кривуље, када су сви индикатори показали повољну епидемиолошку ситуацију, када је укинуто ванредно стање, вратили смо се свакодевним животним активностима где сигурно и одлазак на бирачка места спада у једно од њих”, рекла је професорка Кисић Тепавчевић.

“Само у нашем организму вирус може да опстане”
Данас је први дан лета и читава светска популација на овом делу хемисфере није очекивала да ћемо у току лета имати еидемију капљичне инфекције, каже она.

“Овај вирус се разликује по многим карактеристикама од других вируса. Оно што може да буде добро је што је клиничка манифетација блажа. Морамо да учинимо све да спречимо даље преношење инфекције”, рекла је она.

Само у нашем организму вирус може да опстане, истиче Кисић Тепавчевић, тако да је улога сваког од нас да спречи да се инфицира, а ако до тога дође да спречи да се даље инфекција преноси и да буде та последња карика за даље ширење у нашој популацији.

Говорећи о томе када ће бити крај епидемије, професорка указује да то зависи од нас.

“Свако од нас треба да буде одговоран, ако преостане један једини избор инфекције она може да се шири. Свако од нас мора да да свој допринос да што пре зауставимо преношење вируса”, закључила је Дарија Кисић Тепавчевић.

Подели на: