недеља, 26. марта 2023. | 00:54
Најновије вести

Канцеларија ЕУ у Приштини: Дијалог ће се наставити

Специјални представник ЕУ за дијалог између Приштине и Београда и друга регионална питања на Западном Балкану Мирослав Лајчак завршио је тродневну посету Приштини, саопштено је из Канцеларије ЕУ у том граду.

 

 

Лајчак је током посете Приштини “детаљно известио победника недавно одржаних парламентарних избора, председника Самоопредељења Аљбина Куртија, о напретку постигнутом у дијалогу између Приштине и Београда од његовог наставка јула 2020. године”, саопштила је Канцеларија.

Истиче се да су разговарали и о наредним корацима.

“Господин Курти и ја имали смо веома искрен и конструктиван разговор. Иако, наравно, шватам да ће г. Куртију бити потребно извесно време да се упозна са дијалогом и његовим споразумима, и ЕУ и САД очекују скори наставак процеса о обухватној нормализацији између Косова и Србије. Веома ми је драго да чујем да г. Курти схвата значај дијалога”, рекао је Лајчак.

У саопштењу се истиче да је Лајчак у Приштини одржао састанке са “вршиоцем дужности председника Вјосом Османи, вршиоцем дужности премијера Авдулахом Хотијем и са лидерима политичких странака, укључујући ПДК, ЛДК, ААК и Српску листу да би нагласио значај јединства у дијалогу кроз партијске линије”.

Такође, додаје се, састао се са представницима међународне заједнице на Косову, разговарао са амбасадором САД и известио земље чланице ЕУ о његовим разговорима.

“Искоришћавајући прилику да се састане за женама политичким лидерима, специјални представник је подвукао посвећеност ЕУ промовисању учешћа жена у свим сферама друштва, укључујући и политику. Лајчак је поздравио њихово велико интересовање и активну улогу од почетка дијалога”, наводи се у саопштењу Канцеларије ЕУ у Приштини.

Лајчак ће се у 18 часова у Београду састати са председником Србије Александром Вучићем.

Подели на: