Најновије вести

Канцеларија за КиМ: Ново Брдо никада неће бити „косоварски“ историјски споменик

Тврђава Ново Брдо је један од кључних српских историјских и археолошких локалитета, и сваки покушај да се она прикаже у другом светлу је ништа друго до акт насилног брисања историје, срачунат са циљем да се додатно продуби међунационални јаз на Косову и Метохији.

 

Ново Брдо је у средњем веку било мултиетнички град, у којем су живели Срби, Саси, Грци, Дубровчани и многи други, и сведочи о времену сасвим другачијем од данашњег, у којем је Косово и Метохија, под управом српских монарха и властеле, било место додира култура и цивилизација.

Они који данас желе да Косово учине моноетничким нису случајно изабрали Ново Брдо како би дрским и бескрупулозним провокацијама и фалсификовањем историје сакрили чињеницу да је Косово и Метохија, у време када је било срце српског етничког простора, било једна од најбогатијих у културно најнапреднијих области Европе.

Истицање заставе самопроглашеног Косова на Новом Брду, осим што је чин грубог историјског ревизионизма, јесте, верујем, и нека врста освете браниоцима тога града, због чије истрајности је та тврђава до данас остала симбол српског јунаштва и отпора.

Ново Брдо никада неће бити „косоварски“ историјски споменик, и након овога можемо само да се запитамо шта је следеће – можда постављање црних албанских орлова уместо крстова на куполе српских средњовековних цркава?

Подели на: