Најновије вести

Карпентер: Ако идеја о разграничењу не успе, не видим план Бе

Бивши званичник Пентагона задужен за Балкан Мајкл Карпентер сматра да се не назире план Бе ако идеја о разграничењу између Србије и Косова не успе. Додаје да ће се на крају све свести на договор великих играча и споразум лидера на терену.

 

Карпентер сматра да унутрашње прилике у Србији и на Косову још нису такве да би идеја о размени територија могла да успе.

Каже да ипак не види план Бе за разграничење, јер не верује да би наставак дијалога, онако како га је водила шефица европске дипломатије Федерика Могерени, водио нечем конкретном.

“Мислим да би Србија, ако би хтела да превазиђе ту баријеру и призна независност Косова, морала да добије нешто веома конкретно заузврат, нешто што ће грађани осетити као вредно. Али мислим да тако нешто још није на столу”, навео је Карпентер у интервјуу за Глас Америке.

Наводи и да је сезона избора на Косову и у Србији лош моменат за договарање о међународним споразумима и да је чињеница да Косово нема премијера велика препрека напретку.

“О Западном Балкану у Америци постоји консензус”

На питање да ли је актуелна америчка администрација више од претходне заинтересована да реши питање Косова, актуелни директор Центра “Пен Бајден” каже да не мисли да су уложили више дипломатских напора, али им одаје признање јер “желе да истраже сваки угао и искористе прилику да се спор реши”.

“На крају ће се све свести на договор великих играча, међу којима су Америка и ЕУ и на споразум који постигну лидери на терену, што неће бити нимало лако, без обзира на то ко је на власти у Вашингтону”, рекао је Карпентер.

Каже да подршка идеји о размени територија нема везе са партијским поделама у Америци, јер је има и међу демократама и међу републиканцима.

Упитан да ли је договор могућ за време Трампове администрације, Карпентер каже да јесте.

Поново о Дачићу

Карпентер је поново одговорио министру спољних послова Ивици Дачићу, за којег је раније оценио да се меша у америчку политику тиме што позива Србе у САД да гласају за Трампа, на шта је Дачић рекао да “нико није помињао мешање када су Албанци гласали за Клинтона и конгресмена Елиота Енгела”.

Карпентер наводи да Дачић има право да подржава кога хоће, али да није паметан дипломатски потез да министар спољних послова Србије полаже све наде у једну политичку партију.

“Око Србије и Западног Балкана генерално, у Америци постоји консензус обе партије. Мислим да би за Србију било боље да тако и остане, а не да се питање политизује”, навео је бивши саветник Џозефа Бајдена, актуелног кандидата Демократске странке за председника САД.

Карпентер оцењује и да је из перспективе Москве боље да се одржи конфликт између Косова и Србије јер то дозвољава Русији да се представља као чувар српских интереса и противник Косова.

Подели на: