Најновије вести

Кон: Ситуација у Београду претећа, ускоро нове мере

Епидемиолог доктор Предраг Кон упозорава на свом Фејсбук профилу да је епидемиолошка ситуација у Београду поново претећа и да се због повратка студената својим кућама у јулу претња може проширити по читавој Србији.

 

Епидемиолог Предраг Кон је написао на Фејсбуку да је до погоршања епидемиолошке ситуације дошло после 5. јуна, када је на јавним окупљањима дозвољено присуство 1.000 људи, након чега су ограничења потпуно укинута.

“Много се ово погоршање ситуације у јавности повезује и са дербијем одиграним 10. јуна, мада новооболели у Србији не дају податак да су били на дербију, бар мени није познато”, истиче Кон.
Наводи да је након појаве вируса у студентским домовима, али и на приватним журкама и појединим радним колективима, дошло до утврђеног преноса вируса, када су откривени бројни асимптоматски случајеви међу контактима оболелих.
“Врло је велики број дневних прегледа сумњивих случајева на Инфективној клиници у Београду. На крају треба рећи и да многи мисле да је посебна претња долазила због избора који су јуче спроведени”, написао је Кон.
Наглашава да никада није укинута обавеза да на утакмицама мора да се поштује дистанца међу гледаоцима тако што се употребљава свака друга столица односно одобрава присуство двоструко мањег броја гледалаца.
“Многи мисле да је то немогуће. Кажем да само у том случају треба спроводити кажњавање клубова забраном играња пред гледаоцима што ће или разрешити проблем или ће се стално играти пред празним гледалиштем. За студенте је давно договорен поступак… Наша трапавост и успореност омогућила је да дође до преноса вируса у овој популацији”, сматра Кон.

“Вероватно ће ускоро бити забрана”
Доктор Кон истиче да се мора живети, да нема више ванредног стања и да га неће ни бити јер Србија не може финансијски да га издржи.
“Да може да се буде дисциплинован, показују старији. Више никада, ако се будем питао, неће најстарија генерација бити затворена, осим оних који су у колективима за негу старих јер нема другог решења. Мислим и даље да је ванредно стање било неопходно као и полицијски час на почетку”, написао је Кон.
Наводи да ће неких забрана највероватније ускоро бити, као што је забрана посета болницама, а и неких обавеза, као што је обавеза ношења маски у јавном превозу или у продавницама.
“Најосновније је да се прописане мере спроводе. Ако се не спроводе мораће да буде кажњавања. Бар је то моје мишљење”, наглашава Кон.
Истиче да никада нисмо прихватили шведски модел, али да нам се уз погоршање ситуације дешава и прокужавање, што врло споро повећава колективни имунитет.
“То највероватније неће бити довољно. Прави изазов највероватније долази на јесен. У међувремену треба да се прошире капацитети за лечење и изолацију”, сматра Кон.
Наводи да је и даље на одмору.
“Борба за животе трајаће још дуго. Треба ми одмор, баш као и здравственим радницима који су изгарали на свом послу. Једини епидемиолошки остварив циљ је чување живота. Вирус се без вакцине другачије зауставити не може. За сада немамо баш нешто среће ни са летом… и од лета смо много очекивали, па и даље се надамо. Чувајте се”, наглашава доктор Предраг Кон.

Подели на: