Најновије вести

Лајчак: Обавестио сам Брисел о најави Приштине да ће укинути платни промет са Србијом

Мирослав Лајчак је у разговору за РТС рекао да је обавестио Брисел о најави Приштине да ће укинути платни промет са Србијом. Верујем да ћемо пронаћи решење које, наравно, неће имати никаквих негативних последица, рекао је посредник ЕУ за дијалог Београда и Приштине.

 

 

Посредник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је у Давосу да је са председником Србије Александром Вучићем имао радни разговор, јер има много питања која треба да се решавају у вези са дијалогом и са нормализацијом односа са Приштином.

“Ми смо имали неколико добрих, позитивних резултата крајем прошле године и то је јако добро примљено у Европској унији. Али, наравно, главно питање је прогрес у имплементацији споразума на путу према нормализацији и према успостављању Заједнице српских општина”, рекао је Лајчак.

Додаје да нема толико прогреса колико би Брисел желео да види, као и да је управо то била тема. Истиче да је разговарао и са представницима из Приштине о истом питању.

“Ти разговори су јако битни, како бисмо идентификовали шта су питања, шта су проблеми и како треба да идемо према неком решењу”, рекао је Лајчак.

Један од проблема је најава Приштине да ће укинути платни промет са Србијом.

“Отворио сам то питање у мом разговору са главним преговарачем са Косова, господином Бисљимијем. Замолио сам да ми дâ одговор на неколико битних питања. И друго, проследио сам ту информацију у Брисел и наше службе сад анализирају ту ситуацију. Очекујемо врло брзо да изађу са неким заједничким и званичним ставом”, рекао је Лајчак.

На питање репортерке РТС-а колико је таква ситуација опасна, Лајчак је рекао да не жели у овом тренутку да даје било какве оцене.

“Верујем да неће постати опасно, верујем да ћемо пронаћи решење које, наравно, неће имати никаквих негативних последица”, рекао је Лајчак.

Већ неко време медији у Србији преносе да су Лајчакова очекивања да ће до краја јануара доћи до неког споразума, односно договора.

“Динамика процеса зависи од две стране. Ми смо увек спремни да организујемо састанке. У овој фази се више фокусирамо на одвојену комуникацију са Београдом и Приштином, да припремамо некако средину за напредак у процесу. Али ја не бих желео да ми постављамо неке термине или датуме”, закључио је Лајчак.

Подели на: