четвртак, 24. септембра 2020. | 03:41

Љајић: На КиМ испоручено мање робе за 280 милиона евра

Од новембра прошле године, од момента када је Приштина увела таксе на робу из централне Србије, трају опомене, убеђивања и констатације да је то неприхватљиво. Таксе су, међутим, и даље на снази. Ових дана навршава се девет месеци од те одлуке приштинских власти. Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже за РТС да је од увођења такси испоручено мање робе на КиМ у вредности од 280.800.000 евра.

 

Расим Љајић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да Србија на дневној бази прати колика је штета.

“Од 21. новембра, од када су таксе уведене, до 8. августа је мање робе испоручено на КиМ за 280,8 милиона евра. То значи да дневно мање шаљемо робу на Косово за 1.075.000 евра. Према томе огромна је штета у финансијском смислу. Ми сви заборављамо да је то у односу на период када није било такси и када смо у целој години извезли робу за 440 милиона евра. Процене су за ову годину да то може да иде преко 500 милиона евра и то би се свакако и реализовало”, навео је Љајић.

Према његовим речима, процењује се колика ће штета бити у погледу раста БДП-а.

“Најгори сценарио који се вероватно неће догодити је да би то могло да утиче са 0,8 процентних поена. Али, не верујемо да ће се то десити, јер би то значило да нико од привредника који извози робу на Косово не нађе нека алтернативна тржишта. Верујемо да ће то бити мање од процењених лоших 0,8 процената”, нагласио је Љајић.

На питање да ли то значи да очекује да извозници пронађу алтернативна тржишта, а не да се таксе укину, Љајић наводи да у овом тренутку то није реално.

“Имате озбиљну политичку кризу на КиМ и изборе. Сада се сви утркују ко је први увео таксе и чија је то идеја била, јер ће се то у кампањи користити за убирање политичких поена. Чак и они који су били склони да се иде на неку суспензију такси на 120 дана, тврде да ни после избора не треба укинути таксе, јер процењују да то може да донесе неки глас више уколико на тој теми истрајавају”, рекао је Љајић.

Љајић додаје да су само два фактора реално могла да утичу на таксе.

“САД и ЕУ, чак и из ЕУ је то могла да уради Немачка. Све друго је то било као да чајем од камилице лечите рак. Очекивања од Цефте да то уради није било реално. Ми нисмо били наивни да у то верујемо. У старту смо рекли да не очекујемо ништа од Цефте, али да морамо неку легалну процедуру да спроведемо. Чак ни ови од којих би могло да се очекује нису били ефикасни, а друг је питање зашто нису били ефикасни”, навео је Љајић.

На питање да ли је Србија могла да утиче контрамерама и какав би њихов ефекат био Љајић је истакао да се све време размишљало о томе, али да је пре свега реч о судбинама људи који тамо живе.

“Тешко је наћи меру која ће погодити једну етничку заједницу, а није ни добро да уводите етнички мотивисане мере преме било коме. Мислим да је Србија изгубила у економском смислу, али да је политички победник. Данас не можете никог да нађете у свету ко би јавно подржао таксе. Према томе да смо ми увели контрамере ми бисмо ту предност изгубили”, казао је Љајић.

Лако је, каже, донети котрамере и медијски задовољити јавност.

“Међутим, морате водити рачина кога ће те контрамере погодити са једне стране, и са друге да ли ће дати неки практичан резултат у смисли притиска да се ове мере које је Приштина увела укину”, навео је Љајић.

Неопходна промоција фестивала према страним тржиштима

Министар туризма наводи да је сигурно да су манифестације, фестивали, допринели расту нашег туристичког промета и побољшању имиџа земље.

“Дошли смо у фазу када је потребан креативнији приступ. Ми осим Егзита немамо ниједну манифестацију, а имамо их 900, која привлачи више од 30 одсто страних туриста. Већина привлачи око десет одсто страних туриста. Морамо нову фазу да покренемо у одржавању ових манифестација. Морамо да се окренемо промоцији ових фестивала према страним тржиштима, да програме прилагодимо и њима, и да имамо још неку садржајнију понуду осим фестивала због које би они долазили у Србију. Наредне године ћемо много више на томе радити”, истакао је Љајић.

Ово је прва година када важе нова правила о опорезивању станова који се издају на дан.

“Почетак примене закона је више него оптимистичан. Показало се да имамо један велики део црне зоне када говоримо о пружању услуга смештаја од стране физичких лица. Ми смо у Београду до децембра прошле године имали свега 2.500 категорисаних лежајева. А Београд доноси 55 одсто страних туриста. Где ти људи спавају? До јуна месеца је тај број повећан на 3.400, а од 1. јула имамо нових 400 категорисаних лежајева, а у Новом Саду је 200 категорисаних лежајева. Ово је више стимулативан потез којим смо хтели да они који пружају услугу смештаја не морају да раде у сивој зони”, додаје Љајић.

Боље је, сматра, да се плати паушални порез годишње од 1.000 до 3.000 динара по лежају паушални порез за годину дана, него да се ризикују високе казне.

Дијалог власти и опозиције

Расим Љајић сматра да је добро да се воде разговори представника власти и опозиције, какви су они на Факузлтету политичких наука.

“Још би најбоље било да се не иде са моделом све или ништа – или ћемо добити све што тражимо или ћемо ићи на бојкот изобра. За то никада није касно. Ми смо предлагали да идемо корак по корак”, навео је Љајић.

Постоје, каже, сигурно ствари око којих ће се договорити и власт и опозиција.

“Шта ће нам изборна ћутња. Постоји читав низ других ствари где сам сигуран да не би било проблема да се сложимо и да кренемо од тих мање тежих ствари, јер ћемо створити једну погоднију атмосферу за наставак тих разговора. Ако идемо са језиком ултиматума, тешких речи и изјава, плашим се да ће ово бити један безуспешан покушај.”, нагласио је Љајић.

Расим Љајић је честитао Курбан Бајрам свима који славе.

Подели на: