Најновије вести

На Косово се не може са српским пасошем

Дирекција граничне јединице косовске полиције донела је одлуку о непризнавању српских пасоша приликом уласка грађана на територију Косова и Метохије. Према одлуци граничне полиције, забрана уласка се не односи на особе које поседују личну карту и извод за децу са фотографијом.

 

Гранична полиција је одлуку донела без сагласности косовског министра унутрашњих послова, и без уобичајене процедуре обаштавања јавности.

Мера граничне полиције која је на снази од јуче, погодиће грађане централне Србије који преко Косова путују у Албанију, Црну Гору, а поседују од докумената само пасош.

У полицији наводе да је ова мера у складу са Бриселским споразумом из 2011. године, који међутим не забрањује коришћење пасоша као јединог документа за кретање.

На административним пунктовима између Косова и Метохије и централне Србије враћено је више породица са децом и особа које су поседовале само пасош Републике Србије.

Поводом одлуке Дирекције граничне јединице косовске полиције огласио се директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, који је рекао да Приштина само тражи начин како да малтретира грађане без разлога.

Подели на: