среда, 31. маја 2023. | 14:10
Најновије вести

Обезбедићемо се гасом на дуги период, од данас отворена граница између Србије и Бугарске

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да су заједнички пројекти Србије и Бугарске, аутопут Београд – Софија и гасовод Балкански ток, од суштинског значаја за обе земље, а посебно је указао да ће, захваљујући том гасоводу Србија бити обезбеђена гасом на дуги период.

 

“Обишли смо два важна пројекта, заједничка, завршетак аутопута између границе две земље и Софије, и онда бисмо имали све време аутопут БеограђСофија, за 3 сата. То је нешто што ни Срби, ни Бугари много деценија нису могли ни да сањају”, рекао је Вучић у обраћању новинарима, након што је са Борисовим обишао и трасу будућег гасовода “Балкански ток”, у месту Крушумски водопади.

Додао је да је изградња “Балканског тока” од суштинског значаја за будућност Србије и Бугарске.

Вучић је рекао да је обишао радове на изградњи тог аутопута код Сливнице и Драгомана и лично се уверио колико се успешно одвијају радови и честитао Бугарима.

Каже да је затим са Борисовим отишао у северни део централне Бугарске, где су обишли радове на изградњи Балканског тока, који је од суштинског значаја за будућност Бугарске и Србије.

“Нисам сигуран да људи у обе земље разумеју сада значај те инвестиције. Изградња овог гасовода ће за обе земље значити раст економије и индустријске производње, као и обезбеђивање гаса за домаћинства на дуги период, који је један од најважнијих енергената”, навео је Вучић.

Истакао је да гасовод има, како је рекао, стратешки и дубински значај за напредак инвестиција у обе земље.

“Видео сам каквом брзином се ради и колико квалитетно то раде Бугари и надам се да ћемо у кратком временском периоду завршити повезивање бугарског гасовода са српским гасоводом на територији Зајечара”, казао је Вучић и додао да ће Србија ускоро изградити и гасни интерконектор од Ниша ка Бугарској, уз финансијску подршку ЕУ.

“Захвалан сам Бојку Борисову, јер сам данас видео више него у свим ранијим путовањима”, констатовао је Вучић.

Вучић је захвалио Борисову на подршци Србији на европском путу, што, како је рекао, није увек лако, и додао да је Бојко носилац највишег ордена Републике Србије и да има обавезу да помаже Србији.

Захвалио је премијеру Бугарске, што је, како каже, уложио много труда, енергије и ентузијазма у прављење најбољих могућих односа Србије и Бугарске, и Срба и Бугара.

Истакао је да Србија доживљава Бугарску као истински пријатељску земљу, а бугарски народ као братски.

Председник је нагласио да нико у Србији неће рећи ниједну ружну реч за Бугаре и Бугарску и да Срби доживљавају Бугаре као братски народ и Бугарску као пријатељску државу.

Вучић је додао да лупом да тражите неког у Србији ко ће рећи нешто лоше за Бугарску, нећете моћи да нађете.

“Све ово што је организовао Борисов довољно говори о тој блискости”, додао је Вучић.

Борисов: Генерације Срба и Бугара имаће финансијску корист

Борисов је истакао да радови на гасоводу “Балкански ток” кроз његову земљу нису стали за време корона вирус кризе.

Пројекат ће, истиче бугарски премијер, бити од користи за обе земље и да ће генерације које долазе моћи да имају финансијске користи.

Казао је да се пројекат спроводи уз помоћ Европске комисије, поштујући све захтеве Трећег либерализационог пакета, „уз аплаузе Београда, Москве и САД”.

„Показао сам српском председнику ново проширење на којем радимо. Радимо на две велике компресорске станице које ће радити под притиском од 64 бара. До сада је била пропусност 22 бара, а биће до 70 бара, како би наши српски пријатељи могли да узимају таксу на транзит уз већу пропусност”, објаснио је Борисов.

Указао је да се ради и на интерконектору са Грчком, те да ће читав пројекат Балканског тока гарантовати диверзификацију, јер ће кроз гасовод моћи да пролази руски, амерички, катарски, турски и гас из других делова света.

Борисов је истакао да се ради о потпуно бугарској инвестицији.

Подсетио је да је Јужни ток Брисел зауставио због корупционе праксе на тендерима, а да је на Балканском току све транспарентно.

С тим у вези је указао да су на радовима у вредности од 250 милиона евра, које је уложила Бугарска, укључене грчке компаније, као и фирма из Саудијске Арабије, а да међу око 1.200 радника има Италијана, Грка, Арапа.

Указао је да је корона вирус довео до кашњења пројекта за два до три месеца, и најавио да ће у октобру стићи компресори за компресорске станице које су обишли.

„Крајем године моћи ћемо да се опет састанемо на граници и видимо шта је све урађено”, рекао је Борисов.

Корона вирус је, истакао је, однео много људских живота, нанео велику штету по економију у целом свету, али је сада дошло време да се српски и бугарски народ поново друже и посећују.

“Нисмо узалуд изабрали 1. јуни, Дан детета, за ову посету. Ми смо велика деца, волимо да се играмо. Тако смо се возили хеликоптером и после џипом. Било је изузетно пријатно. Симболично тиме укидамо карантин. И надам се да ћемо уз сву симболику успети да заборавимо кризу ковид 19”, рекао је Борисов.

Он је додао да је време да се вратимо нормалном животу и раду, нагласивши да током актуелне кризе радови на траси Балканског тока нису стајали.

Пренео је и да се данашња посета председника Србије завршава одавањем поште Светом Сави у Великом Трнову.

Транспорт гаса Балканским током биће фер и транспарентан

Транспорт гаса Србији биће фер и транспарентан, поручио је Борисов.

Он је уверен да ће тај пројекат бити реализован, пошто обезбеђује диверсификован транспорт гаса за цео регион и додао да ће Бугарска “транспарентно, фер и поштено, пред очима Европске комисије, транзитирати гас и за Србију”.

На питање бугарских медија колика је шанса да се тај пројекат спроведе, пошто у Стејт дипартменту кажу да је опасан трансфер руског гаса, Борисов је казао да је о Балканском току лично разговарао са председником САД Доналдом Трампом и највишим званичницима САД.

“Цели пројекат не носи узалуд име Балкански ток, пошто почиње од Бугарске и наставља се до Србије. Није случајно да тај гасни хаб зовемо Балканским током. ЕК је, такође, предвидела тај пројекат и уложила у њега”, казао је Борисов.

Навео је да је бугарска влада добила још шест милиона евра за изградњу гасног интерконектора до Србије, преко којег може да се транзитира не само руски гас, већ и азербејџански.

То је за цео регион од велике користи, истакао је Борисов.

“Бугарска је водила преговоре са Гаспромом и цена тог руског гаса је опала за 42 одсто, тако да већ имамо конкурентну цену. Такође, транспарентно, фер и поштено ћемо пред очима ЕК транзитирати гас и за Србију. Ми се ни од кога не сакривамо, пошто смо то и у Белој кући изјавили, а уложили смо пола милијарде евра у гасни интерконектор са Грчком, како би и та диверзификазија била гарантована”, навео је Борисов.

Од данас отворена граница између Србије и Бугарске

Вучић је истакао да је од данас, 1. јуна, отворена граница између Србије и Бугарске, и да грађани обе земље немају обавезу карантина.

“Слободан је улаз у Србију и у Бугарску. Ко из Србије жели да посети Бугарску, може слободне, овде смо добродошли, као што и ја позивам Бугаре у Србију, где су они добродошли”, рекао је Вучић.

Подели на: