Отварање ауто-пута “Милош Велики”

  Ауто-пут “Милош Велики”, на деоници од Обреновца до Љига, биће отворен у присуству председника Србије Александра Вучића.

 

19.30 – Уз песму “Играле се делије”, ватромет и пролазак првих аутомобила, у бојама заставе Србије, кроз тунел Бранчић ауто-пут “Милош Велики” свечано је пуштен у саобраћај.

19.10 – Обраћајући се присутнима код петље Љиг, председник Србије је поручио да су грађани више од 70 година чекали овај дан када ће бити отворен нови пут ка Западној Србији.

19.00 – Интонирањем химне “Боже правде” и обраћањем Ненада Јездића у улози кнеза Милоша код петље Љиг почела је централна тачка на целодневном догађају отварања “Милоша Великог”.

18.05 – Станица: тунел Бранчић, дуг 945 метара. У њему је 88 камера које прате саобраћај у две тунелске цеви, а све се контролише из техничко-оперативног центра. Вучић је обишао Оперативни центар, где је кратко разговарао са запосленима. Затим је одржана презентација и дегустација националних јела и пића са подручја повезаних ауто-путем “Милош Велики”.

18.00 – Отворени аутобуси са председником и ВИП званицама прошли су управо испод старе Ибарске магистрале која ће новим ауто-путем бити знатно растерећенија. Ово је симболичан моменат пошто су након неколико деценија возачи добили нови пут ка Западној Србији.

17.40 – Путарина од Обреновца до Чачка коштаће око 420 динара. На новој деоници од Обреновца до Љига почеће да се наплаћује од 1. септембра, рекао је председник.

17.15 – Следећа тачка током патроле ауто-путем “Милош Велики” је петља Лајковац–Ваљево. Ову “станицу” обележила је весела атмосфера и пригодан културно-уметнички програм локалног КУЂа. Представљен туристички потенцијал који се отвара новим ауто-путем. Планина Дивчибаре постаће ближа, а туристи ће моћи да се упознају са крајем у ком су се водиле најжешће борбе током Колубарске битке.

16.50 – Лидер опозиционог црногорског Демократског Фронта Андрија Мандић рекао је да је данашњи дан победа не само Србије, већ и Црне Горе. “Овај ауто-пут ће бити део пута који ће вјенчати Црну Гору и Србију, вјерујем да ће Лука Бар и жељезница бити један од главних ослоница за препород Црне Горе”, истиче Мандић. Након говора лидера ДФ-а, делегација је наставила обилазак новог ауто-пута.

16.35 – Делегација је стигла на наплатну рампу Уб, где је председника дочекао глумац Ненад Јездић у улози кнеза Милоша Обреновића. Вучић ће на овом месту разговарати са представницима компанија које су градиле ову деоницу као и ловцима и риболовцима из Фазанерије Уб.

16.15 – Председник, министарка саобраћаја, ВИП званице и новинари кренули су отвореним аутобусом у обилазак деонице ауто-пута од Обреновца до Љига.

16.05 – Вучић је стигао до наплатне рампе Обреновац, одакле ће кренути у обилазак новог ауто-пута. У кратком обраћању ме

дијима захвалио се кинеском председнику Си Ђинпингу и пријатељском кинеском народу. “Ово је на понос наше земље”, истакао је председник и најавио да ће деоница ауто-пута од Сурчина до Обреновца бити отворена 18. децембра.

15.45 – Технички центар у тунелу Бранчић постаће регионални центар у ком ће се надзирати целокупан Коридор 11.

15.30 – Министарка саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да је “Милош Велики” спреман за отварање: “Нека нам је свима срећан ауто-пут”.

Читаву трасу новоизграђеног ауто-пута проћи ће и председник Србије са сарадницима, извођачима радова, разговараће са радницима и мештанима. Место одакле је кренуо на тај пут је Обреновац.

Током обиласка наплатне рампе Обреновац, Вучићу је симболично уручена наплатна картица са бројем 001.

Деоница од Обреновца до Љига дуга је око 62 километра, има 11 надвожњака, 44 моста и тунел Бранчић дуг 945 метара.

Постоје две тунелске цеви, са по две коловозне траке, ширине осам и по метара. У обе цеви постоји простор за возила која су у квару, као и веза између  тунелских цеви у случају ванредних ситуација.

Опремљен је најсавременијом електро-машинском опремом, уз стално праћење и управљање саобраћајем из техничко-оперативног центра.

Вожња од Обреновца до Чачка, пут дуг 103 километра, коштаће 420 динара, а стизаће се за мање од сат времена.

Уз постојеће петље Таково и Прељину, постоје још три петље – Уб, Лајковац и Љиг. На новом ауто-путу постојаће четири наплатне рампе, три бочне и једна чеона.

Путници из Београда до почетка ауто-пута могу доћи путем поред Аде ка Обреновцу, али и обилазницом преко Остружничке петље.

Почетак ауто-пута за возаче из Београда је у месту Мислођин. Од центра Београда до укључења на ауто-пут у месту Мислођин требаће између пола сата и 45 минута, зависно од гужве.

Путарина на ауто-путу “Милош Велики” коштаће 420 динара
Ауто-пут “Милош Велики” ће повезати целу Западну Србију са Београдом, омогућити нове инвестиције и значајно допринети туристичком развоју тог краја Србије.

 

Подели на: