Најновије вести

Петковић: Српско становништво на КиМ узнемирено због присуства припадника КБС-а

У више српских средина на Косову и Метохији постављени су штандови такозваних Косовских безбедносних снага са наводном намером да се пролазницима деле епидемиолошке маске, саопштила је Канцеларија за КиМ.

 

У саопшењу Канцеларије које потписује директор Петар Петковић, такви случајеви од јутрос су забележени у центру Грачанице и Партешу, а присуство оклопних возила и припадника КБС унело је узнемиреност међу српско становништво на простору КиМ.

“Свима је добро познат прави мотив и циљ оснивања такозване ‘војске Косова’, тако да нема сумње да је реч о опасној провокацији која се врши под изговором спровођења ‘епидемиолошких мера превенције’ због ковида 19”, оцењује Петковић у свом саопштењу.

Према речима Петковића, они који су у јеку пандемије приводили српске лекаре, а вакцине из централне Србије желели да заплене, не могу се сакрити иза било каквих заштитних маски.

“Не постоји ни један једини разлог да припадници такозване војске самозваног Косова бораве у српским срединама, а још мање да спроводе мере заштите од ковида када је епидемиолошка ситуација у српским срединама на Косову и Метохији под апсолутном контролом од тренутка избијања епидемије и за то је искључиво заслужна држава Србија”, додаје Петковић.

Како наглашава, у српским срединама на КиМ регистрован је спорадичан број случајева заражавања, а држава Србија, преко Канцеларије за КиМ и Министарства здравља је својим грађанима обезбедила све неопходне количине заштитних маски, средстава за дезинфекцију, неопходних лекова и свих других медицинских потрепштина за борбу против вируса ковид 19.

У току је, наводи, давање и треће, такозване бустер дозе вакцине против ковида.

Указује да су то све су очигледни показатељи да присуство такозваних Косовских безбедносних снага нема везе са превенцијом од ковида, већ искључиво служи као вид застрашивања и притисака на српско становништво, посебно пред одржавање локалних избора на КиМ.

“Зато, нека они с оклопним возилима иду у албанске средине и тамо деле заштитне маске, с обзиром на чињеницу да се према званичним подацима налазе у врху по стопи заражавања у свету и прогресивном ширењу епидемије, јер у српским срединама немају шта да траже”, закључује се у саопштењу директора Канцеларије за КиМ.

Подели на: