Најновије вести

Приштина образлаже одлуку о пасошима, улазак на КиМ само уз личну карту

Трећи дан на снази је забрана грађанима централне Србије да улазе на Косово и Метохију са српским пасошима. Мера дирекције граничних јединица косовске полиције и забрана уласка, не односи се на особе које поседују личну карту и извод из матичне књиге рођених за децу са фотографијом.

 

Представници централних власти у Приштини кажу да се не ради о новој одлуци, већ о поштовању споразума договореног пре осам година.

У косовском министарству спољних послова наводе да Бриселски споразум из 2011. године о слободном кретању предвиђа једино употребу личне карте и извода са фотографијом детета и да не препознаје употребу пасоша.

Дакле, ко са пребивалиштем у централној Србији не поседује важећу личну карту или нема извод са фотографијом за децу, не треба да креће пут Косова и Метохије. Само пасош му неће бити довољан.

Ова мера не погађа Србе на Косову и Метохији, јер они углавном поседују послератна косовска документа и знају за праксу која се примењује на административним прелазима.

Грађани централне Србије који путују преко Косова треба да буду опрезни – чека се дуго и са једне и са друге стране. Када се добије информација да се не може даље, може да буде јако непријатно.

Са Мердара је морало да се врати тридесетак породица, у којима је било и деце.

Документа за децу су највећи проблем, јер добијање извода из матичне књиге може у неким случајевима и да потраје.

Албанци из три општине са југа Србије преко Албанског националног савета хитно захтевају изузеће ових мера за њих.

У писму упућеном косовском министарству спољних послова, истичу да предузете мере представљају двоструку дискриминацију. Албанци традиционално користе приштински аеродром за путовања, док ова мера отежава и комуникацију Албанаца са дијаспором.

На приштинском аеродрому мера забране коришћења биометријског српског пасоша не важи, али до аеродрома може једино уз личну карту.

Подели на: