Најновије вести

Раде на кориговању деформитета и телесне тежине

Спортска академија „Гига“ у општини Зубин Поток

 

Наша будућност су он-лајн програми, каже Никола Утвић, стручњак за спорт и рехабилитацију после спортских повреда
Спортска академија „Гига“, власника младог стручњака за спорт и рехабилитацију Николе Утвића, налази се у самом центру Зубиног Потока. Основана је 2015. године и у њој поред Николе ради и један физиотерапеут, професор спорта, инструкотр фитнеса и економиста-менаџер. Никола Утвић је асистент на Факултету спорта и физичког васпитања у Лепосавићу. Тренутно приводи крају свој докторат који завршава у Нишу, на Факултету спорта и физичког васпитања који је тренутно међу 150 факултета на Шангајској листи.

Прилагођени спортско-медицинској науци
Кроз ову Академију је, како каже Никола Утвић, прошао велики број полазника од 7 до 77 година. Начин рада ове академије је у складу са најновијим научним истраживањима из спортско – медицинских наука. Акценат рада тим запослених ставља на уклањању узрока настанка проблема код спортиста као и на редукцији прекомерне тежине гојазних особа. -Бавимо се редукцијом телесне тежине на нивоу умањења масног, а подизању мишићног ткива. Исто тако, користимо најмодернији приступ при креирању програма за решавање деформитета тела као што су (равна стопала-табани, “X” и “0” ноге, проблем са куковима, лордозом, сколиозом и кифозом. Поред тога, наш тим је високо квалификован за сваки вид рехабилитације након спортских повреда и слично, напомиње Утвић.
Током појаве Ковида 19 прошле године, Академија „Гига“ је креирала и онлајн сарадњу преко видео камере, а концепт вежбања се прилагођава кућним условима. Након разговора заинтересовани добијају савете око анализа које је потребно да ураде. Потом се шаљу упути око тестирања које могу самостлно да спроведу. -Када добијемо на увид све информације, креирамо програм за решавање њиховог проблема. Активни смо 24 сата за сва њихова питања и недоумице, а контролна мерења и анализе се заказују и обављају видео путем. Постизање резултата оваквим путем је на високом нивоу, о томе говори чињеница да имамо чланове који су из Швајцарске, Литваније и Немачке као и из градова који су удаљени од Косова и Метохије као што су Београд, Нови сад, Горњи Милановац, Ниш и многи други градови у околини. Чињеница да је листа чекања на ред велика говори о томе колико је успешан наш онлине програм, задовољан је Никола.

Посвећени сваком заинтересованом члану
-Професионални приступ и посвећеност сваком члану нас ограничава да радимо са великим бројем људи, јер би због већег борја изгубили на квалитету. Из тог разлога још увек нисмо у могућности да на он-лајн програм примимо све који су заинтересовани. Онлајн програм још увек усавршавамо у том смеру, па се надамо да ћемо и то решити. Мишљења сам да ће он-лајн програм бити будућност нашег посла, ту видим даљи раст Академије, каже Утвић.
Овај млади стручњак за спорт и кориговање деформитета и телесне тежине био је учесник бројних научних и стручних скупова у Нишу, на Копаонику, у Бугарској, Чешкој, Литванији, Шпанији и Русији. Усавршавао се на Универзитету у Литванији где је провео цео семестар (припрема доктората). Аутор је и коаутор 20 научних радова публикованих у домаћим и међународним научним часописима и зборницима.
С.Ђукић

 

Подели на: