Самоопредељењу недостају три посланика за већину

Централна изборна комисија у Приштини објавила је коначне резултате ванредних парламентарних избора одржаних прошлог месеца. За покрет Самоопедељење гласало је скоро 50 одсто изашлих бирача, што је више него дупло од другопласиране Демократске партије. Српска листа је обезбедила свих 10 мандата резервисаних за Србе на Косову И Метохији.

 

Покрет Самоопредељење је победник избора одржаних 14. фебруара. Покрет, међутим, неће моћи сам да формира владу, иако је Аљбин Курти током кампање позивао бираче да изађу што масовније како би обезбедили 61 место у скупштини, колико је потребно за самостално формирање владе.

Према коначним резултатима, Самоопредељење ће у новом сазиву скупштине имати 58 посланика. Недостају му још три за просту већину. Аљбин Курти ће вероватно подршку затражити од представника мањина, попут Рома, Турака, Ашкалија.

У зависности од броја министарстава, Срби ће у новој влади управљати једним или два ресора.

Према коначним резултатима гласања, Демократска партија Косова имаће 19 места у Скупштини. Трећи је Демократски савез са 15 места, Српска листа са десет места, несрпске заједнице ће имати исти број посланика, а Алијанса за будућност Косова осам.

Након званичног саопштавања коначних резултата, странке или кандидати имају право жалбе Изборном панелу за жалбе у року од 24 сата. Након Изборног панела, жалбе могу да се приложе и врховном суду.

Жалбе могу за неколико дана да одложе потврђивање коначних резултата, али не могу да угрозе расподелу мандата. Након потврђивања коначних резултата, у року од месец дана треба да уследи конституисање новог сазива косовске скупштине, те избор владе и гласање за косовског председника.

Избор председника мора да буде обављен до следећег месеца. Ако то не буде учињено обавезно је расписивање нових избора, и то у року од 45 дана.

Подели на: