Најновије вести

Шарец о КиМ: Дужност Словеније да брине о поштовању договора

Премијер словеније Марјан Шарец оценио је да би изостанак дијалога Београда и Приштине био најлошија опција и додао да очекује да ће ти разговори бити настављени у ближој будућности.

 

Шарец је након састанка с председницом Владе Србије Аном Брнабић у Палати “Србија”, рекао новинарима да се Љубљана противи таксама које је увела Приштина и истакао да оне прво морају да буду укинуте, а онда да се наставе разговори.

Словеначки премијер сматра да таксе нису добар пут за решавање проблема.

“Дужност Словеније као чланице ЕУ јесте да брине и о томе да ли се договори поштују”, рекао је Шарец, коме је премијерка Бранбић захвалила на јасном, више пута исказаном ставу да таксе не доприносе регионалној стабилности, дијалогу, евентуалном проналажењу компромиса и да та одлука мора да се повуче.

На питање да ли је током састанка било речи о КиМ и да ли је тражена подршка Љубљане за компромисно решење, те какав је одговор добијен, Брнабићева је подсетила да Србија и Словенија имају различите погледе на независност Косова, о чему је било речи током сусрета.

“Разумемо и поштујемо њихов став, али нам је важно да знају шта се дешава на Косову, да Приштина није ни стабилан ни предвидив партнер, што се видело на тему увођења такси, чиме је прекршен ЦЕФТ-а споразум и ССП”, рекла је српска премијерка.

Брнабићева је подсетила да је Приштина 2013. потписала Бриселски споразум о нормализацији односа с Београдом, уз гаранције ЕУ, али “није применила ни слово” из тог споразума.

Шарец је, упитан колико је словеначка привреда на добити од такси уведених на робу из Србије, рекао да тај податак нема али да може да каже да није добро тамо где постоје санкције.

Подели на: