Најновије вести

Старовић: Нема правног основа да се динар забрани на Косову и Метохији

Лидери Западног Балкана и званичници Европске уније окупиће се на самиту у Скопљу. Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић очекује да ће најава Приштине да забрани промет српске валуте на Косову и Метохији бити једна од важних тема. Истиче за РТС да не постоји правни основ по коме би Приштина могла да забрани промет динарима.

 

 

Учешће на Самиту Западног Балкана у Скопљу у Северној Македонији, најавили су званичници Србије, Албаније, Црне Горе, БиХ, а присуствоваће и премијер привремених приштинских институција.

Самит се одржава у данима када је Приштина најавила да ће укинути употребу динара на територији Косова и Метохије.

 

Европска комисија тражи објашњења о одлуци Приштине о платном промету.

 

Од Београда и Приштине се очекује да до 1. фебруара, када је најављено увођење евра у платни систем на КиМ, избегавају некоординисане акције, које не иду у прилог нормализацији односа.

 

Немања Старовић је гостујући у Јутарњем програму истакао да је убеђен да ће једна од веома важних тема самита бити и, како оцењује, прилично неразумна најава Приштине да забрани промет динарима на простору Косова и Метохије.

 

Намере Приштине су каже сасвим јасне да још једном покушају да озбиљном мером да загорчају живот Србима који живе на КиМ, односно и с њим другим лојалним грађанима Србије.

 

Нема правног основа

 

“За тако нешто не постоје озбиљни правни основи, јер видимо да привремене институције самоуправе у Приштини негде и користе евро као валуту, шодно својим унилатералним једностраним одлукама. Не постоји никаква врста уговорног аранжмана, било с Европском централном банком или с другим надлежним органима ЕУ. Видимо да се ради просто о некој врсти инерције, будући да су користили немачку марку до 2002. године, јер евро није уведен као званична валута”, појашњава државни секретар.

 

Шодно томе, наглашава да не постоји правни основ на коме би они могли да забране промет српском валутом.

 

Сматра и да би то био пар екселанс једнострани потез који се повлачи изван оквира дијалога или процеса дијалога којем посредује Европска унија, веома у смислу последица које би могле да настану.

 

“Ми имамо одређена решења како се ово не би десило, да буде угрожена исплата пензија, зарада нашим сународницима на КиМ. Говоримо о најмање, 90.000 корисника било плата или пензија, и просто без тих финансијских средстава опстанак српског народа не би био могућ”, упозорова Старовић.

 

Верује да ће се проактивним приступом представника и највишег државног руководства Србије наћи одређена решења за веома велики проблем који је, како каже, још актуелан, али се засад није реализовао.

 

Где је данас дијалог Београда и Приштине

 

Што се тиче самог дијалога Београда и Приштине, Старовић наводи да је он тамо где је, нажалост већ дуже време, безмало три године, од када је Аљбин Курти дошао на чело привремених институција у Приштини.

 

“Ми немамо довољно јасне назнаке када би могло доћи до формирања Заједнице српских општина. Ако говоримо и о финансирању потреба становништва, платама, пензијама, о здравству, школству, социјалној заштити, требало би да буде регулисано управо кроз систем ЗСО. Чињеница да није формирана још од 2013. године уводи нас управо у ове проблеме”, истиче Старовић.

 

Додатне компликације су и то што су још од априла 2023. године на челу општина на северу КиМ, потпуно нелегитимне и нелегалне градоначелнике.

 

“Управо с обећањима која су долазила из правца Квинте, да ће тај проблем бити решен у релативно кратком периоду, видимо да се не ради о трајном решењу. Опструкције се врше свакога дана, али опет желим да верујем да ће та ситуација негде бити решена”, очекује државни секретар.

Подели на: