Најновије вести

Стефановић: Чекамо изручење Морине

Министар полиције Небојша Стефановић изјавио је да македонски премијер Зоран Заев рекао да ће поштовати међународно право и то само може да значи изручење Томора Морине органима Србије.Небојша Стефановић изјавио је да Србија чека изручење Томора Морине нашој земљи, као и да македонски премијер Зоран Заев испини обећање да ће поштовати међународно право.

 

Стефановић је тако одговорио на питање да ли ће Морина, бивши припадник ОВК који је у Северној Македонији ухапшен по међународној потерници, бити изручен Србије и како коментарише изјаву Заева који је рекао да ће поштовати међународне законе, као и да је Морина држављанин Косова.

Министар је рекао да сви који су део Интерпола треба да поштују међународне и прописе те организације.

“Заев је рекао да ће они поштовати међународно право и то само може да значи изручење органима Србије и ништа друго. Чекаћемо да се речи Заева испуне и да се међународно право поштује”, рекао је Стефановић.

Како је рекао, сви који су део Интерпола на основу потернице те организације и документа које Србија доставља треба да изруче регуларним органима Србије, дакле Министраству правде, лица која потражују наши државни органи.

“Просто не могу да верујем да се то неће десити, а ако се то не деси, то ће значити да не постоји поштовање међународног права. И забрињава како су неки представници приштинских институција знали унапред да се то неће десити. Јер, то би значило да су били у дослуху са неким од правосудних органа Северне Македоније и не могу да замислим да би то Северна Македонија себи дозволила. Не верујем у то”, рекао је Стефановић.

Ако се то не догоди, видећемо шта ћемо даље и каква ће рекација наших органа бити, рекао је министар додајући да не жели ништа да прејудицира.

Каже да је МУП доставио нашем Министарству правде, као и органима држава где се та лица налазе све потребне информације.

“Зато се између осталог жестоко боримо да тзв. Косово нема присутп Инерполу и због ових ситуација. Јер, њих не интересује да ли је неко тражен због неког кривичног дела већ због политике и да ли може да буде неко изручен или из угла политика. Тиме би политиканство ушло у полицијску организацију као што је Интерпол. И зато не сме да се дозволи таква врста пријема тзв. Косова у Интерпол”, поручио је Стефановић.

Додао је да ће Србија наставити да са међународним партнерима да указује на штетност у правном и политичком смислу ако би тзв. Косово ушло у Интерпол.

Подели на: