Најновије вести

Вучић, Ли: Челично пријатељство и партнерство све више јачају

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са потпредседницом Кинеске народне политичке консултативне конференције Ли Бин, чија посета, како је наглашено, представља још једну потврду да “челично пријатељство” и свеобухватно стратешко партнерство двеју земаља јачају у свим областима.

 

Кинеска званичница је председнику Вучићу пренела поздраве председника Сија, рекавши да Кина изузетно цени велики допринос председника Вучића развоју билатералних односа и искрену подршку иницијативи “Појас и пут”, механизму сарадње “17 плус 1”, као и међупартијској сарадњи.

Она је честитала председнику Вучићу на добрим економским резултатима које постиже Србија.

Узвративши поздраве председнику Сију, председник Вучић је и овом приликом поновио чврсту подршку принципима иницијативе “Појас и пут”, нагласивши да је она већ донела много среће српском народу, кроз учешће кинеских компанија у реализацији најважнијих инфраструктурних пројеката, као и значајна кинеска улагања.

“То је једна од највећих и најплодоноснијих иницијатива у историји. Поштовање које Кина исказује свим земљама и њиховом праву на развој и самостално одлучивање, без обзира на њихову величину, заслужује подршку свих који верују у идеале истинске равноправности и солидарности”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је посета потпредседнице Ли посебно значајна, имајући у виду да је Кинеска народна политичка консултативна конференција највише саветодавно тело Државног савета НР Кине и да су сугестије, које оно доноси, од суштинске важности за формулисање националне стратегије,наводи се у саопштењу Прес службе председника Србије.

Он је рекао да је уверен да ће билатерални односи Србије и Кине наставити да напредују кроз интензиван политички дијалог и разноврсну економску сарадњу.

Двоје саговорника су размотрили могућности за развој сарадње у различитим областима, а посебно у области туризма, с обзиром на све већи број кинеских туриста у свету. Констатовавши да се број кинеских туриста у Србији упетостручио, изразили су очекивање да би могла да буде отворена директна авионска линија између Београда и Пекинга.

Данашњи састанак је био прилика да се понови узајамна подршка у питањима од суштинског интереса за две земље, у складу са међународним правом.

Председник Вучић је изразио захвалност на принципијелном и чврстом ставу Кине по питању поштовања територијалног интегритета и суверенитета Србије, поновивши чврсту подршку Србије политици “једне Кине”.

Он је тим поводом рекао да је актуелна ситуација у Хонг Конгу унутрашње питање Кине и да је уверен да су председник Си и мудро руководство Кине способни да то питање реше на праведан начин.

Подели на: