Најновије вести

Вучић: Никакви ратови и сукоби нас не интересују

Председник Александар Вучић поручио је да Србију не интересују никакви сукоби ни ратови, не зато што смо слаби или слабији од других, већ зато што смо довољно паметни да знамо да треба да нас интересују само економија и сарадња. Када је реч о дијалогу са Приштином, каже да албанска страна не жели никакав разговор, оно са чиме долазе у Брисел је увредљиво за свакога, истиче Вучић. Са Абазовићем и Кривокапићем нисам разговарао у време нереда на Цетињу, истакао је Вучић.

 

Александар Вучић је, у обраћању јавности, навео да Србија ни на који начин није заинтересована да руши независност ни Црне Горе ни Хрватске ни Босне и Херцеговине нити било које друге земље у региону.

“Једино што тражим од њих је да то исто право поштују када је реч о Србији”, рекао је Вучић.

“Не интересују нас никакви ратови, не интересују нас никакви сукоби и нећемо да их имамо не зато што смо слаби или слабији него зато што смо довољно паметни да знамо да треба нас интересују само економија и сарадња”, истакао је Вучић.

Указао је да знамо да сваки сукоб неће одвући само тај народ на дно, него и нас и да “не пада нам на памет да у тако нечем учествујемо”.

“Молимо и све друге да не покушавају сузбијајући утицај наше земље или покушавајући да ослабе нашу земљу различитим хибридним методама, различитим врстама притисака, да не очекују да нећемо покушати да се одбранимо. И ту не мислим у војно-полицијском смислу, тога неће бити, сувише је Србија снажна да би тога било у том смислу”, поручио је председник.

Ситуација у региону
Говорећи о ситуацији у региону, Вучић је рекао да су се чудне ствари догађале у петходних 48 сати, али је битно да се сачува јединство народа.

“Желим да поновим важне ствари. За нашу земљу мир је од пресудног значаја. Све што смо урадили успели смо јер смо чували мир и сматрали да важније од било каквих политичких поена мора да буде живот и да живот ставимо испред свега”, истакао је Вучић.

Додаје да политика Србије док је он председник мора да буде таква да се похвалимо економским напретком и да сачувамо сваку главу.

Указује на два смера – да не водимо ратове и да не учествујемо у недоговорној политици. Зато смо, како каже, трпели сваковрсне притиске и увреде и не речунајући министра Вулина, трудили се да не реагујемо на све бесмилсице које је слушао.

Данас су на техничком нивоу завршени разговори у Бриселу. Вучић каже да је остварен мали напредак по питању несталих.

“То је једина добра вест за неколико породица, албанских и српских које ће моћи да сахране своје убијене, како приличи и да им одлазе на норме и моћи бар да жале за својима”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, друге врсте напретка у Брислеу није било. “Покушаћу да будем благ, албанска страна не жели никакав разговор, оно са чиме долазе је увредљиво за свакога”, напоменуо је Вучић.

Вучић је рекао да су разговарали данас и са предстанвицима ОЕБС-а о ситуацији на југу, у Прешеву и Бујановцу и поручио да ће држава дати све од себе да настави штампање уџбеника на албанском и за средње школе, а не само за основну.

“Желимо да урадимо све што можемо да део Албанца уведемо у систем и као полицајце и лекаре и све друге државне институције, али тражићемо да се добро зна којој држави припадају и око тога нема ценкања и нити око тога може да буде полемике”, поручио је Вучић.

“Сматрам да односи између Србије и Црне Горе треба да буду најближи”
Вучић је подсетио да није отишао на устоличење митрополита Јоаникија и на свечаност у Подгорици иако је добио позивницу.

“У својој честитки митрополиту Јоаникију истакао сам неопходност поправљања односа између Србије и Црне Горе, зато што сматрам да ти односи треба да буду најближи. Чини ми се да сам говорио језиком одговорног и озбиљног председника државе која се на такав начин не односи према својим суседима, поштујући независност Црне Горе, њихову независност и ни на који начин не мешајући се у њихове унутрашње односе”, рекао је Вучић.

Навео је да су, како је устоличен митрополит Јоаникије, “кренули напади из Хрватске”.

“Оно што је било изненађујуће, то је једна бесмислена патолошка кампања која се води, непогрешиво, у свим хрватским медијима. У којима сам устоличење на Цетињу извео лично ја, командовао сам хеликоптерским јединицама, наредио сам ко ће да управља хеликоптерима, наредио какво ће оружје да се носи, кога сам позивао у један, два, три, четири ноћу у Црној Гори, како сам мењао мишљење руководству Црне Горе, односно припадницима Владе Црне Горе. Желим да их обавестим да нисам разговарао ни са господином Кривокапићем, ни са господином Абазовићем”, казао је Вучић и нагласио је да су “то све измислили”.

Додао је да је прочитао да су га “поједини страни представници оптужили да преко српске цркве жели да прави велику Србију”, али и “истовремено за партнерство са Ђукановићем”.

“Када прочитате сијасет тих глупости са свих страна, али видите једну оркестрирану и организовану кампању, лако можете да дођете до неколико закључака, а ја ћу поставити и неколико питања. Прво је то да је реч о добро организованој кампањи, увек сличној, само овог пута рекао бих нешто снажнијој и нешто јаче оркестрираној, зато што неки људи тешко трпе свој политички пораз и не умеју да реагују као часни људи и као озбиљни и одговорни државници и онда почињу да се понашају на веома неодговоран начин, начин који не приличи ни њиховој позицији, ни улози коју имају у својим друштвима”, казао је Вучић.

Упитао је Фиолу фон Крамон да каже “када је имао било какво партнерство са Милом Ђукановићем у било чему”.

Вучић је нагласио да су још од 1878. године, када је Србија стекла независност, постојали покушаји да се у региону сви окрену против Србије која је највећа, не би ли контролисали Србију и не би ли постојала балансирана снага у региону.

“Србија, да будем сасвим отворен, није никоме сметала до 2011. и 2012, јер је била слаба, разједињена, уништена у међусобним свађама владара, различитим кохабитацијама, неспособности, неодговорности, ужасном стању српске економије и тада је била добар партнер свима. Таква, слаба Србија је мало коме сметала”, истакао је Вучић.

Додао је да очекује да по први пут у историји Србија претекне Хрватску и Словенију по укупној стопи бруто домаћег производа.

“Оно што је за нас опасност то је што ће различите силе покушавати да спусте снагу и моћ Србије, да покушају да на различите начине генеришу опадање снаге Србије и да помажу свима другима да би могли да обуздају моћ наше земље. Ми смо мали и слаби, ми ћемо ову годину да завршимо са можда чак и 57 милијарди евра укупним БДП-ом. То је ако нам раст буде био преко седам посто, а верујемо да може да буде”, казао је Вучић и додао да треба да се очекује да ће Србија бити изложени различитим притисцима.

У септембру сусрети са Меркеловом, Ердоганом, Фон дер Лајеновом и Лајчаком
Најавио је да ће у понедељак Београд посетити немачка канцеларка Ангела Меркел, што је велика част за Србију.

“Имао сам част и прилику да је као председник Владе угостим једном у Београду, имам сада ту част и као председник државе на крају њеног мандата”, поручио је Вучић.

Истакао је да ће бити једна од последњих посета Меркелове пре истицања мандата и да је утолико већа част за Србију.

Додао је да ће она највише времена током посете региону провести у Београду и истакао да ће она у Београду имати састанке са руководством Србије, из региона само са представницима цивилног друштва, а у Тирани састанке са свима из региона.

“Желим да се захвалим Ангели Меркел на свему што је учинила за Западни Балкан и цео регион, посебно за Србију, никада нећемо заборавити оно што је учинила за нашу земљу 2015. када нам је Хрватска уводила санкције”, додао је Вучић.

Указао је да је Немачка први трговински партнер Србије, као и да постаје један од највећих и најважнијих инвеститора у нашој земљи.

Нагасио је да ће са Меркеловом разговарати и о Берлинском процесу и свему што је он донео.

Најавио је да ће крајем месеца, 29. и 30. септембра, у посету Србији доћи и Урсула фон дер Лајен.

“Тада ћемо имати први пут спровођење у дело оно донео Берлински процес. Отварање радова на првој деоници пута Ниш-Плочник”, поручио је Вучић.

Вучић је у обраћању јавности пренео да ће неколико дана после посете немачке канцеларке Ангеле Меркел имати кратку посету турском председнику, која је, каже, важна и тиче се регионалних питања.

После тога, како је рекао, имаће разговор са лидерима Вишеградске групе у Будимпешти, као и посету Самиту о демографским питањима.

“После имамо посету Урсуле фон дер Лајен, а у међувремену америчке и француске сенаторе. Такође, у међувремену, видећемо да ли видео или не, самит Отворени Балкан”, рекао је Вучић.

Додао је да ће се већ у недељу састати са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком.

“И због сутрашњег сусрета са високим представником у БиХ Кристијаном Шмитом, као и због свих других ствари које имамо, и пред Дан националне заставе и једниства”, рекао је Вучић.

Такође, најавио је сусрет у Београду и са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

“Када погледате агенду за септембар, јасно је да су важни догађаји пред Србијом, да се много тога важног за земљу дешава”, рекао је Вучић.

Подели на: