Најновије вести

Вучић за РТС: Ако за педаљ померимо став САД, направили смо мало чудо

Током разговора са америчким званичницима било ми је важно да изнесем ставове Србије, каже за РТС председник Србије Александар Вучић. Рекао сам да не долази у обзир могућност да Албанци добију све, а да Срби не добију ништа, поручио је председник Србије. Могуће је да у децембру буду укинуте приштинске таксе уз снажан притисак САД, процењује Вучић.

 

Александар Вучић је рекао да је било важно да изнесе ставове Србије, јер “ако и за педаљ померимо став Америике према србији, направили смо мало чудо”.

“Ја да продајем маглу и да говорим да ће Америка одустати од независности Косова, нити сам неозбиљан, нити неодговоран, нити ћу да дајем лажна обећања грађанима”, поручио је Вучић.

На питање како би требало разумети саопштење Стејт департмента у коме се охрабрује европски пут Србије, али и да је неопходно обновити дијалог с Косовом који води међусобном признању, Вучић је рекао како види да су многи који су у нашој земљи учествовали у стварању услова за доношење одлуке о независном Косову и у самој Приштини и међународној заједници у томе пронашли некакву велику новост.

“То није потпуно нови став САД. Они су 2008. године признали независност Косова. Америка је велика сила која ту одлуку неће да промени. Једна од добрих ствари је да они подржавају наш европски пут, друга добра ствар је да они не улазе у то како би требало да изгледа договор, али је важно да се постигне договор између Срба и Албанаца”, навео је Вучић.

Према Вучићевим речима, оно што је лоша ствар, а што је другачије у односу на неки претходни период, али не сасвим ново, јесте да САД траже међусобно признање Београда и Приштине.

“Суштински, то није велика новост, то смо негде и очекивали, али смо негде под тепих стављали захтеве западних сила и трудили се да уживамо у сопственим митовима. Наше српске уши су неретко врло нежне да чујемо шта све мисле о Србији и односима са Приштином. Ја сам рекао шта су наши ставови, рекао сам да могућност да Албанци добију све, а да Срби не добију ништа, да ми њих признајемо, да такве ствари не долазе у обзир, можда са неким другим руководством”, истакао је Вучић.

Разговорима предупредити дестабилизацију прилика

Вучић наводи да на то као председник Републике, али верује и већина у Скупштини, није спреман.

“Оно на шта смо спремни су разговори. Важно је да разговарамо и да почнемо што пре да разговарамо, јер тиме ћемо да предупредимо дестабилизацију прилика”, навео је Вучић.

Било је, каже Вучић, важно да изнесе став Србије.

Према његовим речима они који су 2000. долазили на власт говорили су “лажно да је Косово демократско питање”.

“Па су нам онда говорили стандарди пре статуса, па смо онда 2004. имали мартовски погром, а 2008. када је проглашена независнсот Косова, Србија је реаговала са два саопштења, а одмах је 85 земаља признало независност Косова. Ми радимо напорно, другачије, одговорније, озбиљније и паметније. Ситуација је за нас веома, веома тешка. То треба очекивати и у будућности”, казао је Вучић.

Свој посао ће, каже да ради марљиво, борбено.

“Да штитимо своју земљу, да штитимо наш народ на КиМ, да се боримо за њихове и наше интересе и тако ћемо да наставимо и у будућности”, истакао је Вучић.

Захвалан је, каже, Мајку Помпеу што је хтео да саслуша став Србије.

“Захвалан сам и Палмеру и Вилсону. Сви ти састанци су трајали понајмање сат и по. То су људи који се, рекао бих, готово понајвише питају, уз господина Болтона у САД када је реч о односима Београда и Приштине”, додао је председник.

Таксе остају бар до децембра

Говорећи о таксама, Вучић процењује да Приштина до краја новембра, почетка децембра неће укидати таксе.

“Престиж и гласове на Косову међу Албанцима добијају они који говоре најгоре о Србији и председнику Србије, неретко и о српском народу, тако да је илузорно очекивати да било ко од њих у таквим условима тражи нешто што је врло рационално, нормално – да се укину таксе које су антицивилизацијска мера”, рекао је Вучић.

Могуће је, каже, да се то догоди у децембру уз снажан притисак САД.

“Када смо разговарали са ЕУ, људи из ЕУ су се консултовали са Американцима, иако Американци нису били за столом”, каже председник.

Додаје да Србија неће мењати формат разговора, нити било шта слично.

Вучић каже да ако се мисли да било ко може да утиче на Приштину на било који начин, а да нису Американци, онда се ми сви грдно варамо.

“Оно што је за нас данас проблем, ако смем то да кажем, проблем – није проблем, морамо и то да сагледавамо – неко би рекао да је то наша шанса, ја не верујем у то. Видите да су односи између Европе и Америке прилично затегнути, погледали сте данашње закључке из Бијарица – где постоје врло снажни антитрамп тонови и поводом трговине и безбедносних питања”, рекао је Вучић.

Сматра да ће се западне силе ако ни око чега договорити како и на који начин и у ком правцу да воде кризу у односима Београда и Приштине.

Похвала за економске резултате

Истиче да ми морамо да се за то спремимо, да будемо довољно снажни и разумни, озбиљни и да добро знамо шта је реално и да знамо шта је оно што морамо да урадимо да би сачували мир, виталне државне и националне интересе, али и да би економија могла да напредује.

“Сви наши саговорници су нам овде честитали на економским резултатима. То се некако пренабрегава, јер се ми увек стидимо својих успеха”, рекао је Вучић.

Рекао је да је разговарао са Јоргованком Табаковић.

“Прошле године смо постали шампиони по Фајненшел тајмсу по нивоу привлачења страних директних инвестиција. Ове године може да се догоди да идемо на 30 или 40 одсто више инвестиција него прошле године, која је била рекордна”, каже Вучић.

Према његовим речима, да бисмо све то сачували, морамо да водимо паметну, промишљену, мудру политику.

“Значајно да Америка жели да нас чује”

Поред подршке реформама, оно што је значајно свим састанцима је подршка Србији и њеном европском путу и закључак да су односи САД и Србије све бољи.

Вучић наводи да је значајно да Америка жели да чује Србију и да неко жели да вас слуша.

“Ко год потцењује САД не мора мени, нити руководству Србије било ко да држи предавања и објашњава како и у ком смеру се ствари у свету одвијају и како се ствари мењају, али ко год мисли да Србија која би имала лоше односе са САД може да буде веома успешна и економски и да људи имају бољи животни стандард и да градимо путеве и пруге – тај много, много греши”, каже Вучић.

Према његовим речима, Србија ће се трудити да даље унапређује односе са САД. Верује да ће Србија по том питању имати успеха.

“Наши билатерални односи јесу односи са више разумевања него што је то било у претходним годинама и деценијама, што је важно и добро за наш народ, али то не значи да ће се догађати чуда као што наши људи неретко очекују”, закључио је Вучић.

Председник Вучић се трећег дана боравка у Њујорку састао са замеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером и извршним потпредседником Атлантског савета Дејмоном Вилсоном. Главна тема разговора било је Косово и Метохија.

Вучић је о томе је у уторак разговарао и са државним секретаром Мајком Помпеом, који је подржао укидање таксе.

Подели на: