Најновије вести

Нећете нас отерати

Горан Ковач спортски радник из Косовске Митровице на барикадама у Јарињу

 

Тужан и тежак дан био је 20. Септембра за све Србе на северу Косова и Метохије. Косовска полиција , потпомогнута специјалним јединицама РОСУ заузела је администартивни прелаз Јариње. На месту старог пункта, који је својевремено био запаљен, где су постављене барикаде од српских камиона , спонтано се окупио народ да брани себе, своја елементарна права на слободу кретања и право на живот на овим просторма. Било је медју више стотина окупљених, људи из Лепосавића, Лешка, Сочанице, Косовске Митровице, Звечана, са простора целог севера Косова и Метохије . Медју њима и Горан Ковач, спортски радник из Косовске Митровице, који је казао да је ово, још један притисак на српски народ на Косову и Метохији, а било их је у низу да их не можемо набројати.
– Увек од њих очекујемо неку провокацију, ово је уперено против народа који живи овде, врше притисак на нас на свим пољима , пошто сам ја у спорту , прилика је да то сад кажем, већ годину дана не дају спортским екипама да долазе , да гостују код нас, не дају деци да играју, да се друже, слобода кретања је свуда загарантована , једино ми Срби са Косова и Метохије немамо право на нормалан живот. Ово је још један вид притиска, јер ми без наших таблица не можемо у централну Србију, и сви се позивају на тај Бриселски споразум, ред би било и од наше државе да знамо шта је потписано , како да се понашамо. Из тог Бриселског споразума само ми обавезе испуњавамо, а они ништа. Свесни смо чињенице да је сваким даном све мање Срба на Косову и Метохији, и они то тако желе, али ми имамо једну државу Србију, и ми ћемо истрајати у нашим протестима и неће отерати, казао је Ковач.

Саобраћај је био обустављен у обе траке, а преко административног прелаза Јариње могли су само пешаци да предју административну линију измедју Косова и Метохије и централне Србије. Било их је више десетина , путника пешака, који су прелазили овај простор од скоро три километра, како би заобишли барикаде и наставили пут превозом. Време је било променљиво , у више наврата падала је киша, али људи су ишли пешке, а окупљени на протесту стајали су ћутке, немо посматрајући шта се дешава, а око њих на магистрали, али и на околним брежуљцима стајали су наоружани полицајци РОСУ, припадници специјалне полиције са црним фантомкама и шлемовима, наоружани дугим цевима.
У једном тренутку магисталом, медју путницима пешацима, појавио се и свештеник, који је у пролазу прозборио речи ,,Бог вас багословио!’’ и наставио својим путем.
Народ који се спонтало окупио, брани само свој живот, поникао је овде на овој земљи, све им је овде драго , сваки камен, ту су провели најлепше дане , ту суи м пријатељи, школски другови , колеге са посла, сви стоје јединствено да само сачувају себе, своје цивилизацијске тековине, да живе у миру и да имају слободу кретања, да могу својим аутомобилима да саобраћају и обављају свакодневне обавезе које живот намеће. Али то им је ускраћено…
Са народом били су и градоначелници општина са севера Косова и Метохије , који су апеловали на уздржаност , да се сачува мир и да се избегну било какве провокације. И ноћ је дочекана у истој атмосфери. Најупорнији заноћили су на Јарињу под шаторима, била је то дуга , бесана ноћ, а многи су сигурни да и неће бити једина.

– Више од двадесет година траје наша тиха борба, да одбарнимо наше право на постојање на овим просторима и на живот нас и наше деце и све друге деце која долазе. Овако се може сажети порука свих оних , који ових дана највише времена проводе на месту старог пункта у Јарињу. Појавио се и тарнспатент ‘’Добро дошли у ЗСО’’, као подсећање на обавезе албанској страни да испоштије једину обавезу да формира Заједницу српских општина’’, која је садржана у Бриселском споразуму.
Дан други
Број окупљених Срба на месту старог пункта у Јарињу је другог дана све већи. Људи пристижу од раног јутра, много организованије, а доноси се и храна и вода, која је неопходна, јер људи овде проводе и по читав дан. Сви су солидарни и јединствени у осуди мера које је донела приштинска страна у вези одузимања таблица са возила са севера Космета и ткз привремених таблица, која треба да поседују возила која стижу из централне Србије уз плаћање такси.
Људи су одлучни да истрају у својим захтевима да се повуку ове уредбе које су зауставиле живот у овом делу покрајне и остају на пункту.В.Вукојевић

 

Подели на: