Најновије вести
Rada Komazec o časopisu Stremljenja

Rada Komazec o časopisu Stremljenja: Ogledalo bogatog literarnog stvaranja

„Stremljenja” je prvi srpski književni časopis u svetu periodike na Kosovu i Metohiji, u izdanju „Panorama – Jedinstvo”. Šezdeset i dve godine ovog časopisa obeležilo je nezaboravno vreme stvaranja i sazrevanja nove srpske književnosti na kosmetskom podneblju, ali i rađanje i afirmaciju mladih talentovanih stvaralaca.

 

Pozicioniran je visoko u našoj kulturi zahvaljujući uredničkoj politici i kvalitetnim saradnicima. Časopis „Stremljenja” predstavlja sve ono što nam nudi savremena proza i poezija i pokazuje kretanje u književnosti.

TRAJNA VREDNOST SRPSKOG NARODA NA KOSOVU I METOHIJI

Rada Komazec, dugogodišnja urednica i direktor „Panorama – Jedinstva“ o novom dvobroju časopisa, koji je upravo izašao iz štampe, kaže:

– Časopis „Stremljenja” su izraz potrebe ozbiljne kulture da zabeleži svoj hod u vremenu. On otkriva relevantnu sliku trajne vrednosti Srba na Kosovu i Metohiji. S jedne strane ukazuje na unutrašnju vrednost književnog stvaralaštva Srba na KiM, a sa druge strane na one vrednosti kroz koje ova književnost univerzalnih vrednosti daje jasnu sliku o procesima u književnom životu. Posebno se trudimo da održimo kvalitet časopisa i on je po prepoznatljivosti, bogastvu i značaju prevazišao lokalni karakter. Uprkos ubrzanom tehnološkom napretku čovečanstva Stremljenja i slični časopisi su dokaz da neće biti oproštaja od pisane reči, jer za naš časopis vlada veliko interesovanje kako institucija tako i pojedinaca, ne samo iz sfere kulture nego čitalačke publike uopšte. To je ono što nam daje „vetar u leđa“ da iz broja u broj obogaćujemo Stremljenja sa novim i kvalitetnim prilozima naših saradnika. Časopis je otvoren i za mlade neafirmisane stvaraoce sa Kosova i Metohije – rekla je urednica i direktor Rada Komazec.

Rada Komazec o časopisu Stremljenja

OBILJE POETSKIH I PROZNIH RADOVA

Komazec je navela da se nakon svih ovih godina njegovog izlaženja, može reći da nema nijednog pisca, slikara i drugih umetnika, kao i naučnih radnika s Kosova i Metohije koji su stekli zavidnu afirmaciju, a da svoje stvaralačke početke nisu obeležili upravo u „Stremljenjima”.

– Bogastvo njegovog sadržaja vidljivo je iz broja u broj, a donosi obilje poetskih i proznih radova, kao i prikaze, studije, eseje portrete pisaca, narodna predanja, likovne prikaze iz pera autora sa Kosova i Metohije, koji svedoče da su „Stremljenja” velika tribina i nesvakidašnje ogledalo tokova bogatog literarnog stvaranja kod nas. Časopis svojom sadržinom gaji najbolju tradiciju, a novim rubrikama osvetljava puteve naše savremene književnosti – navela je Rada Komazec.

SVETA MISIJA I NEPROBOJNA STRAŽA

Iz štampe je izašao dvobroj časopisa, a u njemu ćete moći pročitati rubrike kao što su: Tokovi savremene poezije i proze, u kojima su se našla nova dela 34 naša književnika, Prevedena poezija, Baština, Dolaznici, Reč o knjizi, Esej i Likovni život.

Naslovnicu krasi slika umetnice Miljane Dunđerin – Milutin iz ciklusa „Nemanjići Sveta suidbina Srbije“ u kojima ispisuje umetnički senzibilitet ovoploćenog realizma.

Časopis „Stremljenja” i dalje će biti stožer umetnika i njihovih dela na Kosovu i Metohiji i čuvanje srpskog jezika i ćirilice. Njegova uloga je kao i lista „Jedinstvo” da na tom putu borbe za očuvanje jezika, pisma i kulture, bude sveta misija i neprobojna straža za budućnost novih generacija – istakla je urednica Rada Komazec

Jovana Cvetnić

Подели на: