Најновије вести
Rada Komazec na štandu „Panorama - Jedinstvo” na Beogradskom sajmu knjiga

Rada Komazec: Veličanstveni festival knjige  

Nakon pandemije i dvogodišnje pauze u toku je sedmodnevni praznik knjige na Beogradskom sajmu, najveći i najposećeniji u ovom delu Evrope. Ispod visokih svodova sajamskih zgrada vri kao u košnici a pored šarenila knjiga i lepo opremljenih štandova, program u svim salama za promocije je prepun.

Na raskošnom štandu „Panorama – Jedinstvo” na Beogradskom međunarodnom sajmu knjiga zatičemo brojne posetioce, nove naslove, ali i energičnu, vrednu, harizmatičnu ženu, vrsnu novinarku i književnog kritičara čijem budnom oku ništa ne može da promakne, urednicu svih ovih izdanja i direktoricu „Panorama – Jedinstvo” – Radu Komazec.

 

Upitali smo je šta za izdavače i knjige, a šta za čitaoce znači Međunarodni sajam knjiga u Beogradu.
„Knjige čuvaju, pamte i prenose reči, dajući im energiju, život i smisao. Beogradski sajam knjiga je jedan od najznačajnijih međunarodnih susreta, autora, izdavača i čitalaca u ovom delu Evrope. Beograd je, takođe, jedna otvorena knjiga koja uvek posetioce dočekuje raširenih ruku. Mnogo je izdavača i domaćih i stranih što je pokazatelj da nema granica za knjige, nema granica za autore“, rekla je Rada Komazec i dodala:

„Ako znate da ste potpisali vredno delo ono ima svoj život i u tome je nenadmašna moć knjige. Nikoga ne oblikuje samo jedna kultura, baš kao što ni jezik nema za cilj da odvaja ljude, već da se ljudi sporazumevaju i da u rečima drugih otkrivaju sebe. Ova živa atmosfera u carstvu lepih i dobrih štiva, u izazovnim vremenima mnogima su bila uteha. U knjigama se pohranjuje prošlost, sadašnjost, život, a pre svega, znanje, a znanje osvetljava suštinski smisao života. Ovo je, dakle, jedna reprezentativna međunarodna kulturna manifestacija, promocija knjige, poslovni susreti izdavača i autora, stručne tribine i sve na temu knjige. Beogradski sajam knjiga je stekao kultni status i ugled potvrđujući da kultura ne može samostalno funkcionisati već je neminovnost preplitanja kako regionalne tako i evropske i svetske kulture”.

Rada Komazec na štandu „Panorama - Jedinstvo” na Beogradskom sajmu knjiga

Na pitanje šta je presudno kod izbora naslova, Rada Komazec odgovara:

„Izbor naslova za kojima će posetioci posegnuti , naravno, zavisi od afiniteta i čitalačkog senzibiliteta jer književnost je područje slobode i mašte, a sajmovi knjiga su stara evropska tekovina. Ovom prilikom poštovaoci književnosti će moći da se na jednom mestu upoznaju sa ovogodišnjom domaćom i inostranom izdavačkom produkcijom i steknu mogućnosti da dopune i obogate svoju privatnu kolekciju knjiga i bibliotekačke fondove naslovima domaćih i inostranih izdavačkih kuća ili je obnove uvek aktuelnim klasicima književnosti”.

Odgovarajući na pitanje sa čime se predstavlja izdavačka kuća „Panorama – Jedinstvo”, čiji je direktor i urednik, Rada Komazec je kazala:

„Do progona iz Prištine, Jedinstvo je bilo među pet najvećih i najznačajnijih izdavača u Srbiji. Na hrabar i nepokolebljiv način „Panorama – Jedinstvo” je kod mnogih rasplamsala plamen čitalačkog saznanja. Izdavačka delatnost Jedinstva je već 78 godina neizostavni saputnik mnogih čitalaca. Sama činjenica da ovaj Sajam postoji 65, a naša izdavačka delatnost „Panorama – Jedinstva” 78 godina, govori o značaju i tradiciji vrednoj poštovanja. Na ovogodišnjem Sajmu se predstavljamo sa starim i novim naslovima i bogatim programom promocija knjiga i autora. Uprkos trijumfu tehnologije knjige opstaju. One nas vode preko okeana i granica. Ni vreme ni prostor ne predstavljaju im prepreku. Zato u ova olujna i teška vremena uživajmo na najimpozantnijoj priredbi knjiga”, istakla je na kraju direktorica Rada Komazec.

S. Đukić

Подели на: