Најновије вести

ГЛАС ЗА СРПСКУ ЛИСТУ ЈЕ ГЛАС ЗА СРБИЈУ

 Победа Српске листе на овим изборима је, рекао бих, неупитна, али потребно је да та победа буде апсолутна и да Српској листи припадне свих десет посланичких места резервисаних за српске политичке представнике. Влада Србије је, на иницијативу председника Александра Вучића, на потпуно транспарентан начин одобрила стотине пројеката за економско снажење српског народа у покрајини

 

На Косову и Метохији у току је кампања за ванредне парламентарне изборе, на којима Албанци кажњавају ако се помиње име државе Србије и забрањују улазак званичницима Републике Србије. Имајући у виду однос Приштине према српском становништву и настојања да одвоје Србе од Београда, прогон највећег дела становништва и свакодневно кршење основних људских права, као и право да слободно гласају, било би природно да се сви Срби одупру утицају Приштине и да се јединствено боре за опстанак српског народа на Косову и Метохији. Међутим, није тако. О предизборној кампањи за предстојеће изборе на Косову и Метохији и могућности изналажења решења за Косово и Метохију за „Јединство” говори Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију.

  • Да ли сте очекивали да ће се поједини српски политичари, у овој изборној утакмици, ставити отворено у службу Приштине и Албанаца?

Реч је о људима који се називају српским политичарима, а раде отворено и директно против Србије. Није проблем у томе што сарађују са Албанцима, јер надам се да ће наша два народа у будућности све више сарађивати на обострану корист, већ је проблем то што се неки појединци називају српским политичарима, а српске националне и државне интересе подређују албанским. Замислите само, они отворено кажу да рачунају на гласове Албанаца како би освојили посланичка места резервисана за представнике српског народа. Наравно да су тако одвратили сваког разумног Србина да гласа за њих, али они очигледно и немају амбиције да привику српске гласаче, него рачунају на то да ће им Албанци по директиви дати глас. То је реална опасност, и зато Срби на Косову и Метохији и интерно расељена лица из наше јужне покрајине на овим изборима морају да изађу бројнији него икада, јер само српским масовним одзивом може се спречити да Албанци изаберу српске посланике.

  • Имамо и оне српске политичаре којима је најзначајнија ствар у кампањи да јавно аболирају Албанце и странце за убиство Оливера Ивановића, а истовремено оптуже државу Србију…?

То само значи да ти људи упутства за вођење кампање добијају од оних којима није стало да се истина о смрти Оливера Ивановића сазна, односно који желе да се кривица за његово убиство припише Србима или Србији. Најтужније је то што људи који изричу такве срамне оптужбе на рачун свог народа и државе сигурно знају шта раде и, без обзира на све, то настављају да чине. Истина ће једног дана изаћи на видело, а они ће тада слегнути раменима и рећи: нисмо ми то баш тако мислили. Захвалан сам људима из некадашње Оливерове странке који су са гнушањем одбили да имају било каквог удела у тој пропагандној кампањи и нападима на нашу државу и народ, као и Милени Ивановић која се заједно са нама бори за истину.

  • Зашто појединцима на КиМ из српског националног корпуса у тој мери смета српско јединство и Српска листа као пројекат државе Србије?

Нисам сигуран да им смета српско јединство, јер да тог јединства нема они не би имали посао, а посао им је разбијање српске слоге. Јединство српског народа смета њиховим патронима и налогодавцима који седе у приштинским институцијама и тамошњим дипломатским представништвима. И при том мислим да тим налогодавцима не смета ни толико српско јединство по себи, колико јединствена подршка нашег народа државној политици Србије по питању Косова и Метохије. Снажна српска подршка политици Београда је једна од највећих препрека заокруживању процеса консолидације једнострано проглашене косовске независности, и то је оно што људи које са разлогом називамо албанским Србима имају задатак да покваре.

  • Може ли се замислити да би се нпр. Албанци, Хрвати или други народи у нашем окружењу понашали тако у некој сличној ситуацији ?

Не бих од нечега што је ствар индивидуалне моралне одлуке правио колективни феномен, а свакако не бих тврдио да било који народ у нашем окружењу има снажнију колективну свест од Срба. Овде је напросто реч о једној групи појединаца који су проценили да могу да политички и на сваки други начин профитирају на разбијању нашег јединства у одбрани српских државних и националних интереса на Косову и Метохији. А да њихови лични морални недостаци нису својство нашег народа потврђује и то што су, упркос издашној подршци Приштине и неких других утицајних чинилаца на Косову и Метохији, годинама на маргини, а ту ће и остати.

  • Да ли ће се моћи формирати влада у Приштини без Српске листе, уколико освоји свих десет мандата?

Српска листа учествује на изборима да би остварила што већи утицај у привременим институцијама самоуправе у Приштини, и ми Србе охрабрујемо да користе сва доступна средства институционалне борбе како би остварили своје интересе. У овом тренутку, због односа снага у албанском политичком корпусу, тешко је замислити како ће будућа приштинска влада изгледати, и не би било умесно прејудицирати какав ће однос Српска листа заузети према овој или оној коалицији. Важно је да могућност да учествују у приштинској влади не добију трговци српским интересима о којима смо малочас говорили, и зато је важно да победа Српске листе буде апсолутна и потпуна.

  • Како објашњавате изјаве челних људи опозиције у Београду, да ће изнети план за КиМ када смене председника Вучића?

Њихов план био је и остао да дају све за ништа. По ко зна који пут подсећам да је реч о људима који су поставили границу на Јарињу и Брњаку, који су изместили дијалог о Косову и Метохији из Уједињених нација у Европску унију, који су од Међународног суда правде тражили и добили потрду легалности самопроглашења косовске независности. Данас када их питате какав вам је план за Косово и Метохију, они кажу: желимо мир у свету. Немају они план ни за шта, осим за пљачку Србије, и све ће дати само да им се то омогући. Срећом, не питају се ни они, ни њихови спонзори, већ грађани Србије.

  • Имате ли утисак да се због снажне дипломатске офанзиве Србије, ствари око КиМ мењају и да западни званичници, који су имали чврст став да је КиМ независна држава, ипак, мало попуштају и увиђају да није могуће да Косово добије све, а Србија све изгуби?

Евидентна је промена расположења у неким европским престоницама и САД. Они који су до недавно говорили да Србија има само једну опцију, а то је да безусловно призна независност Косова, данас су спремни да саслушају шта предлажемо и каква је наша визија будућности региона. Имали смо много успеха у дипломатској кампањи за повлачење признања, али није разумно очекивати да ће неке богате и моћне државе које су данас највећи спонзори Приштине променити своју позицију за 180 степени. Важно је да смо се изборили за какав-такав маневарски простор, и то није било лако. Морали смо да докажемо да смо озбиљан и одговоран народ и да је наша власт кредибилна и способна да од Србије направи модерну и успешну државу. Уверен сам да је део међународне заједнице био и принуђен да делимично ревидира свој став по питању независности Косова и због тога што смо одлучно рекли не „све за ништа” комбинацијама које је правила некадашња власт, чији су представници данас у опозицији.

  • Код Албанаца нема нових политичких актера на изборима. Да ли је могуће наћи компромисно решење које ће задовољити обе стране са садашњим -будућим представницима Албанаца?

Албанци се ту много не питају. Ми са њима покушавамо да се договоримо о томе како да се српском народу на Косову и Метохији омогући безбедан и достојанствен живот, како да се тамо створи друштвена клима у којој ће угодно бити свим народима, али позиције које сада Албанци у Приштини бране поклонили су им неки много моћнији од њих, и они су тога свесни. Ми решење за Косово и Метохију, које је из многоструких разлога регионални, европски, па ако хоћете и светски безбедносни проблем, морамо да пронађемо у сарадњи са међународном заједницом. Албански политичари имају традицију поштовања воље њихових спонзора, а многи од њих имају и толико памети и политичког знања да разумеју да замрзнути конфликт никоме није од користи.

  • Чињеница је да се гради у српским срединама на КиМ више него икада пре. Које су све инвестиције у плану?

Влада Србије је, на иницијативу председника Александра Вучића, на потпуно
транспарентан начин одобрила стотине пројеката за економско снажење српског народа у покрајини. Ту има и пројеката од капиталног значаја, али и велики број пројеката који за сврху имају самозапошљавање грађана. Ту су фабрика акумулаторских батерија у Звечану, пројекти за оживљавање металске индустрије, рибњаци, хладњаче, чипсаре, фарме живине, објекти јавне инфраструктуре и разни други пројекти који ће из темеља променити економску и социјалну слику у срединама већински насељеним српским народом. Веома је важно то што су предлози за пројекте стигли са терена, од наших локалних самоуправа и предузетника, и засновани су на реалној процени потенцијала и потреба одређених средина. Република Србија ће Србе на Косову и Метохији охрабрити да наставе да пројектима конкуришу за средства, јер наша држава коначно има новца за улагање у нешто што ће донети корист нашим сународницима у покрајини.

  • Влада Србије, односно Канцеларија за КиМ дала је велика средства за духовну обнову на КиМ, обнављајући и улажући у цркве и манастире…?

Извештај о раду Канцеларије за Косово и Метохију који је пре неколико месеци представљен парламенту и јавности садржи веома детаљне информације о улагањима у заштиту и очување наше верске и културне баштине. Тиме смо показали одговорност према сопственом националном наслеђу, али и према целој хришћанској цивилизацији, јер неки од наших манастира на Косову и Метохији су на листи светске културне баштине. Чинимо све да српска културна и верска баштина на Косову и Метохији остане неупитно српска, јер предузимају се огромни напори дела албанске академске заједнице да се наша баштина стави у контекст псеудоисторијског конструкта о албанској аутохтоности на том подручју, и то смо могли видети и недавно на примеру насилне промене конфесионалног карактера остатака цркве у Новом Брду. То је борба која ће, свакако, трајати веома дуго, а на нама је да чувамо, одржавамо и реконстришемо оно што је наше, и да наше цркве и манастире негујемо као места живе вере.

  • Како оцењујете забрану спота Српске листе на РТК?

У току су неприкривени притисци одлазеће политичке гарнитуре у Приштини на Српску листу, као јединог гаранта нераскидивих веза Срба на Косову и Метохији са њиховом државом Србијом. Активиран је разнолик арсенал противзаконитих и антидемократских средстава да би се Српска листа поколебала, а Срби застрашили. Предизборни спот Српске листе ни на који начин не вређа Албанце, већ афирмише природну везу српског народа у покрајини са сопственом државом. Хоће ли им можда ускоро забранити да се зову Српска листа, а Србима да се декларишу као Срби? Почели су и да јуре и пресрећу представнике Канцеларије за Косово и Метохију и да их физички спречавају да учествују на скуповима Српске листе. На снази имамо потпуно распојасан екстремизам и шовинизам. Све се то чини да би се неке номинално српске партије уз подршку албанских сепаратиста прошверцовале у парламент, да би глумили националну мањину и радили у интересу консолидације косовске државности.

  • Како коментаришете одлуку Приштине да Српској листи изрекне казну од 30.000 евра због, како кажу, позивања на етничку мржњу?

Не знам којом су то егзегетиком дошли до закључка да помињање Србије у споту представља чин мржње. Али казна коју су изрекли Српској листи, свакако јесте чин међуетничке мржње, и та мржња се ових дана према Србима у бујицама излива по читавој нашој јужној покрајини. Србима не могу забранити да воле своју државу Србију и да јој буду лојални, и та забрана спота, као и спречавање представника Канцеларије за КиМ да се појаве у покрајини, јесте кулминација једног шовинистичког лудила и страствене мржње према свему што је српско.

  • Какве резултате избора очекујете и шта бисте поручили Србима на КиМ пред косовске изборе ?

Срби на Косову и Метохији сигуран сам шватају да су избори 6. октобра референдум о српском јединству, и да се на њему у великој мери одређује каква ће бити будућност нашег народа у покрајини. То јединство, створено формирањем Српске листе, и Албанце и њихове спонзоре чини вема нервозним, и покушаће све како би сутра могли да кажу да Срби нису сложни и да нису једнодушно стали иза своје државе Србије. Победа Српске листе на овим изборима је, рекао бих, неупитна, али потребно је да та победа буде апсолутна и да Српској листи припадне свих десет посланичких места резервисаних за српске политичке представнике. Сваки други резултат Албанци ће прославити као своју победу над српском слогом. Зато је 6. октобра сваки глас драгоцен, и нека нико не остане тог дана код куће, јер Албанци ће, сигуран сам, и до избора и на самим изборима покушати да разним провокацијама и малверзацијама спрече Српску листу у томе да буде једини легитимни репрезент политичке воље нашег народа на Косову и Метохији. И нека се сваки наш сународник на дан избора сети оне забрањене реченице из спота Српске листе: „Када Србија зове, ја дајем свој глас”. Срби данас постоје као народ зато што су се у тешким историјским тренуцима масовно одазивали позиву своје државе, сигуран сам да ће то учиинити и овога пута. Р. Комазец

 

Подели на: