Најновије вести

НОВИНАРИ “ЈЕДИНСТВА” УЛЕПШАЛИ ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ МАЛИМ ЂОРЂЕВИЋИМА

РАЈАНОВЦЕ КОД КОСОВСКЕ КАМЕНИЦЕ

 

Новинари нашег листа још једном су исказали хуманост на делу. Предвођени директорицом „Јединства“, Радом Комазец, посетили су вишечлану породицу Ђорђевић са четворо малолетне деце у селу Рајановцу, десетак километара удаљеном западно од Косовске Каменице, обрадовавши, пре свега, дечицу школским прибором, играчкама и слаткишима. Такође, међу поклонима које су наши новинари донели овој породици су и основне животне намирнице. Примања које имају Ђорћевићи и материјлани услови у којима живе нису довољни да би покрили све трошкове које имају око деце.
Наиме, 48-годишњи Бобан Ђорђевић и његова супруга 42-годишња Лена, иначе родом из града Скадра у Албанији, родитељи су јеног дечака по имену Константин, коме је 12 година, годину дана млађе Кристине, трогодишње Софије и шестомесечне Дуње. Они живе у трошној, мемљивој кући, пуној влаге у чијем је једном продужетку штала. У кући преко пута која прети урушавањем живе Бобанови родитељи, Петар и Теодора. Бобан ради као помоћни радник у издовјеном одељењу ОШ „ Трајко Перић“ у Рајановцу, али његова примања износе 50 посто од плате за ово радно место. Њима је свака материјална помоћ и те како добродошла, тако да су се обрадовали посети наших новинара и изразили захвалнсот на поклонима.
Иначе, пре неколико месеци Република Србија је преко Канцеларије за Косово и Метохију обезбедила средства за изградњу нове куће за Ђорђевиће која би ускоро требало да буде завршена. Ђорђевићи, такође, не крију срећу и због те чињенице.Међутим, један од проблема који постоји, јесте тај да немају воду за нову кућу у коју планирају да се уселе кад се радови на изградњи објекта окончају.Ђорћевићи очекују да ће се то десити пре зиме. Али, како истиче Лена уколико не обезбеде средства да ископају бунар усељење у објекат биће отежано.
Лена Ђорђевић, мајка ових малишана није крила срећу што смо обишли њен дом и донели поклоне.
– Не могу да искажем речима колико сте унели радости у моју породицу. Од када сте нам се најавили деца су са нестрпљењем очекивали да се појавите. Нама помаже држава, али када немате ништа све вам недостаје и свака помоћ је добро дошла. Разговарала сам са супругом о куповини школског прибора и ранаца за школу, кад оно ви се појависте као добре виле са ранчевима и школском опремом. Сами Бог вас је послао. Имамо ми две краве али много тога фали. Свекар и свекрва живе у кући која се руши. Ако Бог да ми би требали ускоро да се уселимо у нову кућу коју нам град Србија. Но, и ту је проблем немамо воду и мора се копати бунар. Овом приликом молим све људе добре воље да нам помогну да се ископа бунар јер је заиста далеко да носимо воду из ове старе куће. Хвала вам још једном и да вам Бог помогне за све што сте учинили за моју децу- рекла је Лена и пожалила се да у камп и ескурзију који организује општина Ранилуг у косовском систему само њена деца из села нису позвана.
– Моја деца су плакала и не знам ко је донео такву одлуку да дели децу. И због те чињенице ваш долазак и ваши дарови нам заиста много значе , нагласила је Лена Ђорђевић.
Све ове хуманитарне акције не би било могуће реализовати без племените новинарке и директорице “Јединства” Раде Комазец, која их је и предложила и анимирала све нас да помогнемо.
– Ови скромни поклони које смо донели, а ту је пре свега, школска опрема за Ђорђевиће који похађају школу, су израз наше пажње и љубави. Мене лично, а и сви наши новинари који помажу овакве акције даривање чини срећним јер су поклони више од самих ствари. Они су темељни елемент наших међуљудских веза. Даривањем, не само да изражавамо своју љубав, захвалност и пажњу већ и градимо чврсте везе са људима и чинимо и себе и друге осећајем испуњености. Као што рече Лена, држава помаже али када немате скоро ништа, онда вам је све потребно. Драго ми је да смо успели макар мало да им олакшамо живот и унесемо радост у њихов дом. Наставићемо овакве акције и убудуће, пре свега, обиласком породица са децом у удаљенијим селима, као што је Рајановце, а које живе у отежаним оклностима. Ангажоваћемо се такође да анимирамо надлежне и добротовре да се обезбеде средства да се Ђорђевићима ископа бунар како би имали воду у новој кући. Радује нас чињеница да су Ђорћевићи,упркос томе што многи млади одлазе из њиховог завичаја, решени да остану у свом селу јер без деце и младих нема ни будућности овог удаљеног косовско – поморавског села- истакла је директорица “Јединства” -Панорама , Рада Комазец и додала:- Свега овога не би било да наша вредна новинарка Соња не обилази сваку кућу по овом терену и познаје у главу сваку породицу и њено материјално стање. Она је много више од новинара. Старим и болесним редовно доноси лекове и остале потрепштине из града. Поносна сам на “Јединство” и на све наше новинаре – казала је директорица Комазец.
Додајмо да у селу Рајановцу живи стотинак Срба и да је породица Ђорђевић једна од малобројних породица овде са децом.
С.И.

Подели на: