Најновије вести

Антонијевић: Епидемиолошка ситуација у српским срединама на КиМ стабилна, али и даље озбиљна

Епидемиолошка ситуација у српским срединама на КиМ тренутно је стабилна и под контролом, али и даље озбиљна, с обзиром на то да се и даље региструје велики број новооболелих, каже за Радио Контакт Плус епидемиолог из Завода за јавно здравље у Косовској Митровици, др Александар Антонијевић.

 

 

Он указује да је већ скоро три недеље број новозаражених у паду, у односу на претходни период где је достигнут максимум, када је од укупног броја тестираних на дневном нивоу, 60% било позитивно на ковиђ19.

Према његовим речима, на основу тренутних података, у наредном периоду, очекује се пад броја заражених.

“Већ две, скоро три недеље, број заражених је у благом паду, у односу на максимум који смо раније достигли. Око три до четири недеље, када је први пад наступио, број позитивних од укупно тестираних на дневном нивоу кретао се између 30 и 40 одсто. Сада број и даље опада, тако да се од задњих тестирања тај проценат креће између 25 и 30 одсто, што је јако добра вест за нас. Све те мере на којима инсистирамо од самог почетка, дају резултате и надам се да ћемо ускоро доћи испод 10%, можда већ у току идуће недеље”, уверен је др Антонијевић.

У ПЦР лабораторији у Косовској Митровици, која покрива све средине на КиМ са већински спрским становништвом, до сада је обрађено око 5.500 узорака.

Обрада узорака се ради свакодневно. Тестирања се врше сваког радног дана, а за хитне случајеве и викендом.

У јеку трећег таласа, лабораторија је вршила обраду и до 350 узорака на дневном нивоу. Сада је тај број у паду.

“Дуго се тај број кретао и између 200 до 250 узорака дневно, али у последње две недеље тај број није прешао 150, што нам свакако иде у прилог. Број јављања пацијената у ковид амбулантама је такође у паду, где смо имали од 50 до 80 прегледа дневно у скоро свим домовима здравља на целој територији КиМ, а сада се у просеку јавља 10 до 20 пацијената”, појашњава др Антонијевић.

Лабораторија је, према његовим речима, добро снабдевена свим материјалима потребним за анализу.

“Увек требујемо неке количине за две до три недеље, пошто је код нас мало компликованија ситуација око увоза и допремања материјала, тако да морамо да мислимо унапред. Чим се мало резерве испразне, одмах се тражи допуна, тако да Србија даје све оно што је неопходно”, каже др Антонијевић.

Што се тиче тестирања на лични захтев др Антонијевић подсећа да ће од 1. јануара 2021. године, оно бити скупље. За домаће држављане уместо досадашњих 6.000 РСД, тестирање ће коштати 9.000 РСД.

Страни држављани комерцијални тест плаћаће 18.000 РСД уместо 12.000 РСД колико сада износи.

И поред тога што је тренутна епидемиолошка ситуација боља у односу на ранији период, за предстојеце празнике, препорука струке грађанима је да буду стрпљиви и из предострожности их проведу у кругу породице, без већих окупљања.

“Ако то не будемо урадили, бојим се да ћемо се вратити на ситуацију од пре пар недеља. Надам се да ће грађани имати разумевања, да су свесни ситуације у којој се налазимо. Сада јесмо у периоду стагнације, у нешто бољој ситуацији него пре, али све то можемо врло лако да покваримо будемо ли се током празника опустили и не будемо се придржавали свих прописаних препорука”, поручује др Антонијевић.

Подели на: