Најновије вести

Антонијевић: Нема заражених корона вирусом у Косовској Митровици

Завод за Јавно здравље у Косовској Митровици има тим епидемиолога који одговорно прати ситуацију и колико је могуће саветима помаже грађанима да буду добро обавештени о корона вирусу. Епидемиолог Александар Антонијевић рекао је за програм Радио Косовске Митровице да је акценат на заштити грађана и мерама и упутствима које прописује струка, а којих се треба придржавати у овој ситуацији.

 

“Потребан је висок степен одговорности према себи и другима и у складу са тиме се морамо понашати и обављати своје свакодневне обавезе. Пацијенти су у обавези да буду у самоизолацији до погоршања симптома, уколико до њих дође, а потом да позову бројеве телефона и никако самоиницијативно не одлазе у Домове здравља”, рекао је Антонијевић и додао да има изузетака, али 90 посто грађана показује за сада одговорност, зову, информишу се и траже савете али и остају у изолацији.

Коментаришући чињеницу да су најризичнији преносиоци лица који прелазе границу и долазе са кризних подручја где је број оболелих много већи него у нашој земљи, Антонијевић је рекао да они добијају упутства када пређу државну границу. “Ми имамо комуникацију и са санитарним инспекторима са граничних прелаза и достављају нам бројеве решења издата за надлежну територију. За сада се људи одазивају. Десетак људи дневно долази на наше подручје из иностранства. Дајемо им препоруке и обилазимо како би контролисали да ли поштују правила изолације”.

Антонијевић је истакао да не може нико самоиницијативно да се тестира на KОВИД 19. “С обзиром да је Србија средње развијена земља са још увек недовољним бројем тестова, тестирају се тежи случајеви са искључиво типичним симптомима и на препоруку инфектолога и епидемиолога после тачно установљене клиничке слике“, објашњава.

Анализе узорака се врше у Институту за вирусологију “Торлак” у Београду.

Подели на: