Најновије вести

Арно Гујон о деци са Космета која су први пут видела море

Француска хуманитарна организација “Солидарност за Косово” осми пут је организовала летовање на мору за 43 деце из косовских енклава. Оснивач организације Арно Гујон за РТС каже да деца на путовању склапају пријатељства за цео живот.

 

Када је све почело пре осам година, идеја је била да на путовање иду деца која никад нису била на мору, рекао је Гујон.

Навео је да су прве године на море ишла деца углавном са косовског поморавља и из централног дела покрајине. Сваке године на море путују друга деца из других села.

“Желели смо да кроз ову акцију децу упознамо са слободом, са другом децом из других енклава, како би могли да се социјализују и стекну пријатељства за цео живот”, каже Гујон.

Осим самог одмора на плажи у Тивту, организоване су разне екскурзије и активности.

“Ишли смо до маузолеја Његоша, на стрељаштво, имали смо разне игре током целе недеље. Организујемо оно што ми зовемо ‘летње олимпијаде’. Деца су подељена у групе. Тада мешамо децу из више села како би на самом почетку могли да се упознају”, рекао је Гујон.

Навео је посебну причу са првог путовања коју, како каже, никад неће заборавити.

“Водили смо једно дете до амбуланте пошто је било болесно. Тамо нам је лекар рекао: ‘Ово дете је неухрањено’. Ја нисам разумео и рекао да водимо рачуна о томе да деца једу сваки дан и да сваки пут поједу све што имају у тањиру. Доктор је рекао да је неухрањен годинама и да није јео довољно током целог детињства. То ме је запрепастило”, испричао је Гујон.

Истакао је и разговор девојчице и волонтера организације са овогодишњег путовања.

“Волонтер је питао: ‘Шта је овде другачије у односу на твоје село?’. Она је одговорила: ‘Овде су непознати људи веома добри према нама, питају нас како нам је овде, док тамо одакле сам ја они нас пљују кроз отворене прозоре својих аутомобила'”, рекао је Гујон.

Оснивач “Солидарности за Косово” изјавио је да се за 2020. годину планирају пројекти у области пољопривреде и сточарства у сарадњи са Епархијом рашко-призренском, организацијом “Мајка девет Југовића”, која води народне кухиње на Космету.

“Радимо све те пројекте који омогућавају људима да раде на фармама и да производе храну како би могли да живе од свог рада, а не од хуманитарне помоћи. Ти људи су вредни, радни, паметни, само што им на почетку фали тај подстицај, а ми желимо да им дамо тај подстрек”, закључио је Гујон.

Подели на: