Најновије вести

Београд и Приштина: Загревање за састанак у Вашингтону

Десет дана пред најављени састанак делегација Београда и Приштине у Вашингтону, косовски премијер Авдулах Хоти већ планира да тада предложи услове и циљеве Приштине – поред осталог међусобно признање и укидање резолуције 1244. Београд не пристаје на ултиматуме и жели конструктиван дијалог, понавља председник Србије.

 

Нови премијер у Приштини амбициозно се припрема за сусрет у Вашингтону. Жели да предводи делегацију Албанаца, а пред српском и америчком намерава да предложи начела на којима се, поручује, може постићи коначан договор.

“Наши су циљеви су узајамно признање, признавање од стране пет земаља које су чланице ЕУ, чланство у УН и укидање Резолуције 1244. То се мора постићи чим се потпише споразум. Споразум мора отворити пут Косову да иде ка процесу евроатлантске интеграције”, рекао је косовски премијер Авдулах Хоти.

Из Београда стиже јединствен одговор.

“Ако је то платформа са којом ће Хоти негде да дође на неке разговоре – или Хоти и Тачи, потпуно ми је свеједно – људи боље да не долазите нигде. Ако мислите да тим врстама притисака или уцена можете Србији да наудити и да промените став Београда и мој лични, грдно сте се преварили”, рекао је председник Србије Александар Вучић.

“Не пада нам на памет да прихватамо ни диктат ни наметање, ни концепт независности КиМ онако како га гура и намеће садашњи вођа сепаратиста Авдулах Хоти”, рекао је Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ.

Поновио је да ће наш тим на челу са Александром Вучићем наставити да буде окренут конструктивном дијалогу и никада неће прихватати наметања.

Вучић: Мала је Србија да би заповедала Белој кући

Од сусрета у Белој кући, Вучић не очекује спектакуларне ствари већ, каже, рационалан и прагматичан разговор.

“Видећемо са чим ће они да изађу – мала је Србија да би заповедала Белој кући, али је довољно велика да уме да каже шта су њени интереси и које интересе може, хоће и мора да заштити”, рекао је Вучић.

То што је Америка преузела иницијативу око косметског питања, не чуди дипломату Зорана Миливојевића. На то су, сматра, указивали ранији кораци.

“Све је било на линији онога што је Вашингтон практично желео и започео. Ја очекујем да ће амбасадор Гренел наставити са својим економским пакетом који релаксира односе, одговара и не отвара главно питање у чему постоје супротстављени ставови две стране и на основу којих није могућ дијалог”, рекао је Зоран Миливојевић, каријерни дипломата.

Састанак у Вашингтону најавили су, прво, изасланик Ричард Гренел, а потом и Трампов саветник за националну безбедност Роберт О’Брајен. Свему је, како је наведено, претходило уверавање обе стране да ће привремено зауставити кампање повлачења признања, односно захтеве за чланство у међународним организацијама.

Подели на: