Најновије вести

Београдска делегација одбијена за пријем на разговор у Приштини

ЗАХТЕВ УДРУЖЕЊА ПОРОДИЦА КИДНАПОВАНИХ И НЕСТАЛИХ НА КиМ ЗА ПРИЈЕМ НА РАЗГОВОР У ПРИШТИНИ

 

Шеф приштинске делегације Радне групе за нестала лица Адн ан Хоти одбио да прими делегацију Удружења киднапованих и несталих Београд. -Неидентификовани посмртни остаци у мртвачници у Приштини чекају годинама да стручњаци потврде њихов идентитет.

Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији са седиштем у Београду, које предводи Верица Томановић упутило је крајем прошлог месеца захтев Аднану Хотију, шефу приштинске делегације Радне групе за нестала лица, за пријем делегације Удружења на разговор у Приштини. Удружење породица киднапованих и несталих добило је негативан одговор. Како смо као и већина других медија добили ова писма ради објављивања и упознавања јавности са њиховим садржајем, преносимо захтев Удружења породица киднапованих и несталих са седиштем у Београду и одговор Аднана Хотија из Приштине који је Верици Томановић и Удружењу стигао на албанском језику. Писмо Удружења у Београду гласи:
Поштовани господине Хоти, обраћамо Вам се са захтевом за пријем делегације представника Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову.
Већина наших породица живи далеко од својих вековних огњишта, без својих хранилаца у расејању и неуморно трага за судбинама својих блиских сродника. Многи родитељи су у протеклим годинама преминули тужни и са неоствареном жељом да сазнају истину о судбини отете деце. Верујемо да ћете као члан породице која је доживела сличну судбину нестанка Вашег оца разумети вапај и молбу породица. Наша обавеза је да се заједно боримо у циљу убрзања процеса тражења свих несталих лица на Косову. Тражимо од приштинске делегације Радне групе за нестала лица у вези са догађајима на Косову да испоштује своју обавезу из заједничког документа, потписаног са београдском делегацијом.
У писму Верице Томановић стоји, поред осталог, да је овај захтев за састанак у Приштини са Аднаном Хотијем прослеђен свим институцијама које се баве процесом тражења несталих лица на Косову и Метохији:
специјалном представнику ЕУ за дијалог између Београда и Приштине, господину Лајчаку, амбасадама контигента КФОР-а: Велике Британије, САЂа, Италије, Немачке, Француске, Шведске, амбасади Швајцарске ,УН-у ЕУЛЕКС-у… Међународном комитету Црвеног крста Међународној комисији за нестала лица и медијима. Удружење је Хотију проследило и изештај са Округлог стола који претходио захтеву београдске делегације, а који је организован почетком октобра ове године у Београду.
Аднан Хоти је одговорио да је од почетка свог мандата отворен за продубљивање сарадње са удружењима присилно несталих лица, без обзира на националну, верску или расну припадност. -О томе сведоче наши састанци са свим удружењима свих националности која представљају породице насилно несталих лица, написао је Хоти. За њега, стоји у писму, као шефа Владине комисије за нестала лица, сва нестала лица су „наша људска и законска обавеза, без обзира на етничку припадност, верско уверење или расу“.
-Међутим, морам да вас подсетим – Термин који користите када се односи на Републику Косово је противуставан и увредљив за нас, па нам онемогућава одржавање оваквих састанака које сте организовали. Непрекидне провокације Србије преко удружења несталих, које су унете и у ваше закључке, су неприхватљиве и само погоршавају нашу хуманитарну мисију, речено је у Хотијевом писму.
После Хотијевог негативног одговора и непристајања на пријем делегације Удружења киднапованих и несталих из Београда, Верица Томановић је у име делег ације још једном затражила пријем. У том писму се, између осталог, каже да је циљ делегација Радне групе Београда и Приштине проналажење и расветљавање судбина наших чланова породица, и да чланови Удружења сматрају да је Хотијев одговор неадекватан јер је Удружење киднапованих и несталих лица Београд, невладина хуманитарна организација која у потпуности искључује политику.
– Наше Удружење је мултиетничко и заступа интересе свих породица које су пријавиле случај и указале нам поверење. Жао нам је што сте погрешно протумачили извештај и закључке састанка Округлог стола одржаног 04.10.2022. године у Београду, јер је наш рад искључиво хуманитарни.
Неидентификовани посмртни остаци у мртвачници у Приштини чекају годинама да стручњаци потврде њихов идентитет уз подршку свих чланова породица које предуго чекају истину. Остајемо убеђени да ћете у наредном периоду уважити оправдани разлог нашег захтева за пријем делегације и отворени разговор са члановима породица које живе ван својих домова и без хранилаца више од 24 године.
С.Ђукић

Подели на: