Најновије вести

Биће обновљена црква војводе Радича

Какву тајну крије црквиште на старом гробљу у Зубином Потоку?

Да би се кренуло са изградњом цркве на старом црквишту у Доњем Јасеновику у Зубином Потоку чека се одговор из Завода за заштиту споменика културе у Београду, а све иде посредством Епархије Рашко-призренске и Косовскометохијске
На старом гробљу у месту Доњи Јасеновик у општини Зубин Поток налази се црквиште са остацима цркве коју је, према предању, сазидао војвода Радич са својим војницима 1389. године. Пре две године покренута је иницијатива да се црквица реконструише и на истом месту сагради нова. Трагом ове вести кренули смо да сазнамо више о томе шта је било на том месту на којем се и данас налазе камени остаци мале цркве. Поред цркве мештани и данас редовно пале свеће на гробовима својих предака. Ту има спомена који датирају почетком прошлог века али и старијих. То су камени стећаци. Уз старе су и нови су од црног мермера…
Осећајући дуг према прецима као и према потомцима мештанин Доњег Јасеновика, Милентије Буки Јакшић, царински службеник, упоран је иницијатор и покретач идеје да се на старом црквишту у Доњем Јасеновику поново сагради црква како би мештани имали где да се прекрсте, помоле и упале свеће. Он, као и већина овдашњих становника, дубоко верује да је грех да се запусти старо црквиште и да све падне у заборав. Осим тога, од свих села и насељених места у Зубином Потоку, само Јасеновик нема своју цркву . Понет том идејом Милентије Јакшић се прво обратио игуману манастира Дубоки Поток, оцу Ромилу Јелићу, да би га посаветовао шта да ради, јер је спреман и сам да уложи новац само да сагради цркву на старом гробљу у Јасеновику. Отац Ромило га је упутио на старешину велике цркве Свете Тројице у центру Зубиног Потока што је Милентије и учинио. Разговарао је са оцем Миланом Васићем који је радо прихватио његов предлог јер је и раније било више покушаја мештана да се обнови ова црква. Формирана је Комисија за обнову цркве и како за „Јединство“ каже отац Милан Васић, чека се одговор из Завода за заштиту споменика културе у Београду, а све иде посредством Епархије Рашко-призренске и Косовскометохијске, како и налаже ред. Потребно је урадити и реконструкцију пређашње цркве да би посао могао да крене.
Тајновито црквиште на старом гробљу у Доњем Јасеновику у Зубином Потоку вековима чува причу о томе шта се ту у ствари догодило 1389. године. Намена овог светог места није мењана вековима. Све је исто, поуздано се зна, бар за уназад три века. О писаним документима о овом месту нема трагова или их нисмо пронашли. Али, већини Колашинаца добро је познато усмено предање које се преноси с колена на колено, о томе шта се ту збило за време Косовске битке. Предање каже овако: Војвода Радич је из Босне кренуо са својм војском у Косовски бој, али је закаснио. Када је са војском стигао на место данашњег старог гробља у Јасеновику, сазнао је да је Косовски бој већ био завршен. На том брдовитом узвишењу саградио је за једну ноћ малу цркву од камена који је, како се претпоставља, доношен са оближњег утврђења, Градине. Предање каже да је том приликом дошло до сукоба и свађе међу војницима у којој је војвода Радич убијен и на том месту сахрањен. Према речима мештанина Доњег Јасеновика Љубише Јакшића, приликом вршених ископавања око гроба на старом црквишту пукла је надгробна плоча и том приликом су пронађени мач и штит за које се претпоставља да су припадали војводи Радичу. Мач и штити се, каже Јакшић, чувају у неком музеју у Београду.
Према овом светом месту Колашинци се и данас опходе са дужним поштовањем. Старешина цркве Свете Тројице Милан Васић редовно свети водицу око црквишта а мештани пале свеће, крсете се и моле за своје претке. Милентије Буки Јакшић са родбином, комшијама и пријатељима води рачуна да старо гробље и црквиште не зарасте у жбуње и стрњике. Уколико све буде кренуло како ваља, може се очекивати да ће и грађани својим прилозима саградити или помоћи градњу цркве.

Славица Ђукић

Подели на: