Најновије вести

Биће снимљен филм по Џелетовићевом роману

Роман Веселина Џелетовића „Српско срце Јоханово“ представљен у крипти цркве Светог Марка у Београду

Косово и Метохија је због наших манастира, имање које не може да се прода, чуло се на промоцији.

У препуној крипти цркве Светог Марка на Ташмајдану у Београду је представљен роман о трговини људским органима на Косову и Метохији, аутора Веселина Џелетовића „Српско срце Јоханово“ који је објавило Удуржење писаца „Поета“ и који је до сада доживео 13 издања. Промоцију је, уз добродошлицу гостима, отворио свештеник храма Сретен Младеновић. Програм промоције био је осмишљен тако да је публика нетремице уживала готово два сата слушајући цитате из романа и о роману уз пригодне песме и музику. Програм је водила Сања Радојковић а учествовали су, поред осталих, Миша Албијанић и Друштво гуслара „Цар Лазар“, гуслар Ђорђе Тановић, Ансамбл „Ратислав Благојевић и Гледанице“, продуцент Драган Ивановић, Хаџи Миленко Миша Чуровић, глумац Немања Блажевић, Вида Зец, глумица Тијана Вучетић и Гордана Бајић.

Душа Јованова је у Јохановом телу

Говорећи кратко о значају романа „Српско срце Јоханово“ Албијанић је рекао да је ово „књига над књигама“ јер говори о томе како су зликовци ископали срце Србину у великој Хочи и однели га у Немачку. Када је гуслар Ђорђе Тановић певао уз гусле народну епску песму из Косовског циклуса „Смрт мајке Југовића“ која се ретко када чује, публика је то поздравила нетремичним слушањем и наградила огромним аплаузом. Песник Веселин Џелетовић написао је 2006. године и поему под истим насловом „Српско срце Јованово“ која је и овом приликом прочитана. Продуцент Драган Ивановић говорио је о снимању филма по Џелетовићевом роману „Српско срце Јоханово“. -Душа напушта тело онда када срце престане да ради, а душа Јованова је у Јохановом телу. Ангажовали смо једног америчког сценаристу и у преговорима смо са једним познатим америчким глумцем који треба да игра Јохана. Сценарио је написао такође амерички сценариста и Веселин је задовољан. „Српско срце Јоханово“ ће да доведе Холивуд у Београд, рекао је Ивановић. Веселин Павлов Џелетовић је за овај роман и поему добио бројне награде а сам роман је добитник специјалног признања Академије „Иво Андрић“. Џелетовић је, поред осталог, и виши научни сарадник у Српској Краљевској Акдемији Наука и Уметности. Члан је УКС и Евроспке федерације новинара. Роман „Српско срце Јоханово“ преведен је на бројне светске језике: енглески, руски, француски, немачки, румунски, италијански, грчки и дуге. А Веселин Џелетовић је свима давао бесплатна ауторска права само да би се иситна о зверском злочину над Србима ширила у свету.

Одговорна је и међународна заједница

На крају промоције Веселин Павлов Џелетовић се бројој публици обрато речима: Ја верујем у ту небеску Србију јер да нисмо гледали у небо, да смо гледали доле, не би нас било. Успомене и завичај не може нико да нам узме. Тамо је све наше. Дрзнули су се да нам отму Косово и Метохију. А Косово и Метохија су у гену сваког Србина. Оно што не могу да опростим је што наша браћа и сестре нису страдала у рату него у миру на очи међународне заједнице. И колико год требају да одговарају албански злочинци исто толико треба да одговара и међународна заједница. Ову књигу написао сам само Божјом вољом, наставио је Џелетовић. Ова поема пева се уз усну хармонику, пева се и уз гусле. И данас се питам да ли сам то ја написао. У овом роману нема мржње. Овај роман се чита у једном даху а када се прочита остајете без даха. Косово и Метохија је због наших манастира имање које не може да се прода, речено је овом приликом. Прочитани су и утисци које су о овом роману написали Владислав Јовановић, дипломата и бивши министар и амбасадор СР Југославије у УН, Радомир Смиљанић, књижењвник, проф. Др Дара Вучинић, Марија Лина века, италијанска књижевница, Радмило Мулић, књижар из новог Сада, Весна Ђуретић, историчар, Љиљана Булатовић, новинар и публициста, Милован Дрецун, новинар, Хаџи-Миленко Чуровић Кичевски, књижевник, Јадранка Јовановић, оперска дива и оливера Катарина, слободни уметник.
С.Ђукић

Подели на: