Најновије вести

Боцан Харченко: Стало нам је до Србије, поштовати мере владе

Русији је стало до српског народа и жели да Србија што брже и боље изађе из ове невоље, изјавио је данас руски амбасадор у Београду Александар Боцан Харченко и позвао грађане да поштују мере Владе Србије у спречавању ширења епидемије коронавируса које су, како је навео, сличне као и оне у Русији.

 

Нама је стало до српског народа и желимо да Србија што брже и боље изађе из ове невоље и позивам све да поштују мере које су предузели влада и председник Србије”, рекао је Боцан Харченко за РТС.

Он је додао да нас свака криза тера да будемо активнији и бољи, а глобални изазови, попут пандемије коронавируса, показују колико је важна породица, лекарска струка, али и сувереност држава и медународна сарадња.

Што се тиче помоћи коју је Русија упутила Србији, амбасадор каже да је најважније да је она упућена на време и да је имала конкретан циљ.

“Желим да поновим да, што се тиче руске помоћи, најбитнији је људски фактор, јер су дошли најбољи стручњаци, тренутно их је 62. Ту су стручњаци за дезинфекцију, али и лекарске екипе које од првог дана интезивно раде”, рекао је Боцан Харченко.

Он је истакао да су тимови за дезинфекцију до сада радили у осам градова Србије: Београду, Нишу, Ваљеву, Бачкој Тополи, Крушевцу, Чацку, Ћуприји и Новом Саду и обрадили више од 600.000 квадратних метара и 97 зграда најважнијих медицинских установа.

Амбасадор је нагласио да су руски лекари у контакту са српским лекарима и да рад наше струке оцењују веома високо и са њом размењују искуства.

Указао је и да су мере у Русији још рестриктивније него у Србији када је реч о кретању грађана и да су казне високе уколико се иде без дозволе.

“Русије је припремљена, изазов је тежак и велики, али се надамо да ћемо изаћи из ове веома тешке ситуације за цео свет”, рекао је руски амбасадор.

Када је реч о Европи и међународној заједници, Боцан Харченко очекује да ће се донети нека решења у погледу заједничких активности по питању безбедности људи, јер је ова криза, како је навео, показала да је сваки човек изложен, без обзира на степен развоја неке земље.

“Ова криза је показала и колико је битан суверенитет и националне могућности сваке земље да што брже и ефикасније одговоре на сваки глобални изазов, обезбеде сигурност својих грађана и у сарадњи са међународним институцијама, али и као национална држава”, рекао је Боцан Харченко.

Амбасадор, којем су ово први васкршњи празници у Србији, каже да ће их провести само са супругом, иако је желео да им се придруже син и унуци који живе у Русији.

Грађанима Србије пожелео је радосне ускршње празнике.

Боцан Харченко је изразио наду да ће ова невоља што пре проћи и поновио речи српског патријарха Иринеја да је породица највећи храм.

Подели на: