Најновије вести

Богато стваралаштво писаца из Шумадије

Књижевно вече Удружења писаца из Крагујевца

Чланови Удружења писаца из Крагујевца одржали су у Грачаници књижевно вече и представили стваралаштво својих чланова: роман”Откуцаји дуге” и књигу поезије”Небеска тамница” аутора Петра Тодоровића, затим зборник песама ”Ђурђевданско састајање”, као и роман ”Друга обала” аутора Момчила Милојевића.
Роман ”Откуцаји дуге” обилује сведочанствима о српској свеукупној трагедији кроз период који обухвата 120 година новије српске историје. Аутор књиге Петар Тодоровић казао је да роман прати судбине људи у Босни и на Косову и Метохији. Преведен је на немачки (Аустрија), албански и турски језик, јер се радња одвија у ове три земље. Роман је историјски али, према речима аутора, може се назвати и психолошким јер с еу њему води битка између самих јунака и времена које они, нажалост, живе не својом кривицом.
Раденко Бјелановић, председник Удружења писаца Крагујевца, је говорећи о роману ”Откуцаји дуге” рекао да обухвата период од Балканских ратова, Првог и Другог светског рата све до трагедије која је задесила Косово и Метохију.
-Знајући наше писце и класике, почевши од Андрића преко Ћопића и свих осталих, сви су, практично, своје уметничке вредности заснивали на трагичном. За разлику од њих Петар Тодоровић је некаквим својим размишљањем кренуо једним другим путем, што је врх овог романа, да све три ове групе људи помири. Заиста је било време да неко размишља главом и памећу а не оружјем, пуцњавом и вечним прогонима, казао је Бјелановић.
Песник Живојин Ракочевић рекао је да се роману ”Откуцаји дуге” два пута враћао и да је имао осећај као да чита две различите књиге.
-Ради се о јако компликованој структури, књига није нимало једноставна и креће се на неколико нивоа. Ово је психолошки роман, описује ратове, породицу, односе великих сила, личности које живе у тим различитим просторима. За овакве књиге треба водич и треба неко да прође кроз књигу, а ја сам се за пролазак кроз књигу одлучио користећи рат. Већ је речено да је ово антиратни роман, али ја сам се одлучио да у њему путујем кроз доживљај рата, рекао је Ракочевић и додао да не познаје млађег писца који се одлучио за овако велику и компликовану форму, јер то није уопште једноставно и да је задивљен начином на који аутор води причу.
Роман ”Друга обала” аутора Момчила Милојевића говори о дешавањима у месту Вукојевиће у општини Зубин Поток и односи се на самог писца лично, односно на страдање његове породице.
-Радња романа је временски период од краја Другог балаканског рата до краја фебруара 1944. године. Главни јунак је мој деда Антоније који се жив и здрав вратио из рата на чивчијску земљу где су аге и даље харале, што у књизи описујем. Затим почетак Првог свестког рата, његов завршетак, убиство краља Александра, до почетка Другог светског рата када је Ибарски Колашин у септембру 1941. године први пут запаљен, затим фебруара ’44. када је други пут запаљен и када мој покојни деда Антоније од стране Арнаута бива убијен и запаљен у својој кући. Убијена су још два дечака од осам и девет година Станиша и Радивоје, као и мој стриц Владимир који је био слеп. Приказ ове породице је и приказ свега онога што се дешавало у Ибарском Колашину у том периоду, казао је аутор Момчило Милојевић.
Зборник песама ”Ђурђевданско састајање” Удржења писаца Крагујевца садржи песме преко 70 песника чланова  удружења, али и његових пријатеља. У зборнику се налази, како је рекао Жарко Радовић млади песник рођен у Призрену, око 12 хиљада стихова. Публици у Грачаници стихове из зборника говорили су Драгутин Ђукић, Раденко Бјелановић и Момчило Милојевић.
Књижевне вечери чланови Удружења писаца Крагујевца, поред Грачанице, одржали су у Зубином Потоку и Косовској Митровици.
Организатори догађаја су Дом културе ”Грачаница”, Дом културе ”Стари колашин”, ПКЦ ”Акваријус” и Народна и универзитетска библиотека ”Иво Андрић”.
М.Ч.
Подели на: