Најновије вести

Борел: Београд и Приштина да се договоре, али немају “одрешене руке”

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел каже да је на Београду и Приштини да се договоре око решења за нормализацију односа, али да при том не могу имати ”одрешене руке”, јер постигнути споразум мора бити прихватљив и за међународну заједницу.

 

 

Јасно је да се ЕУ залаже за одржавање тренутног стања када су границе у питању, а неке земље чланице су врло против покретања у том правцу”, каже Борел.

Жосеп Борел је у разговору са медијима у Бриселу поручио да ”без договора Срба и Косовара нема решења за косовско питање”, али и да се не могу имати одрешене руке да се договори ”шта год се жели”.

”Сваки договор ће имати колатерални ефекат на регион, а сви знамо како је осетљиво питање промене граница. Ако почнете са променом граница на једном месту, јавиће се и други који желе исто. Зато је најбоље задржати тренутно стање”, каже Борел.

Шеф дипломатије ЕУ наглашава да нема такмичења између ЕУ и САД и да ”постоји само један дијалог Београда и Приштине, онај који је покренула и наставља да води ЕУ”.

Ангажман САД ситуира, чини се, у сферу “пропаганде”:

”Ако САД желе да помогну то је добро, али нас не покрећу интереси који су у сфери пропаганде, ми желимо да радимо озбиљан посао и покренемо дијалог који је блокиран због политичке нестабилности на Косову”, оцењује Борел.

Он додаје да председник и прелазни премијер у Приштини ”нити мисле, нити говоре исте ствари”, а да је политичка ситуација на Косову нејасна, у очекивању расплета око формирања нове владе на Косову.

”Прво смо чекали на нову владу ( у Приштини), а када је коначно изабран за премијера Аљбин Курти је и разрешен дужности одлуком парламента. Тиме је изгубио већину на Косову и било где другде. У међувремену, ми не покушавамо да дођемо до договора који не решавају ништа”, каже Борел.

Поводом изјаве председника Хашима Тачија да неће де учествује у дијалогу коме посредује специјални представник који долази из земље која не признаје Косово, Борел наглашава да је и Србија ”могла да се позове на исто право” и одбије учешће уколико је изабран неко ко долази из земље која признаје Косово.

”Заборавите на то. У питању су службеници, националне дипломате који раде за ЕУ. То је неопростиво. Мора се понашати озбиљно”, закључио је Борел.

Подели на: