Најновије вести

Борељ: Од Србије очекујемо постепено усклађивање до уласка у ЕУ

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ каже да је Европска комисија свесна блиских веза између Србије и Руске Федерације, али и да се од Србије очекује да делује у складу са својим стратешким циљем чланства у ЕУ и обавезама које произлазе из процеса приступања.

 

Шеф дипломатије ЕУ је одговарајући на питање два посланика из групе Европских конзервативаца и реформиста о уплитању трећих земља на дешавања на Западном Балкану, а посебно Русије у Србији, поручио да Србија треба да се постепено усклађује са Заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ у периоду приступања Унији.

“То питање се редовно покреће са Србијом, на неформалним састанцима политичког дијалога и другим састанцима у оквиру Процеса стабилизације и придруживања”, рекао је Борељ.

У писаном одговору на посланичко питање, шеф дипломатије ЕУ додаје да су и Русија и Кина, током пандемије коронавируса, учествовале у циљаним операцијама утицаја и кампањама дезинформација у ЕУ, њеном суседству и широм света.

“ЕУ финансира програме који промовишу критичко размишљање и медијску писменост како би се изградила отпорност на дезинформације и нуди на захтев хибридна истраживања ризика партнерима са Западног Балкана како би се идентификовале њихове критичне рањивости”, закључује Жосеп Борељ.

Подели на: