Најновије вести

Брнабић: Припремамо се за увођење ковид сертификата

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас, након седнице Кризног штаба, да се држава припрема за увођење ковид сертификата, а да ће коначна одлука бити донета у наредних неколико дана.

 

 

Припремамо се за увођење ковид сертификата, ако буде потребно. Коначна одлука ће бити донета за неколико дана, али договор на Кризном штабу је да се сви спреме за увођење ковид сертификата”, рекла је Брнабић на прес конференцији.

Како је рекла, и Канцеларија за еУправу и сви други имаће времена да се припреме да, када одлука буде донета, она одмах може да почне да се примењује.

“Ако буду уведени ковид сертификати, а да би били у складу са Уставом и људским правима, биће уведени у просторима где није неопходно да људи бораве, а где је висока могућност заражавања. То су ноћни клубови, барови, кафићи, ресторани, у затвореном”, рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да такви сертификати неће бити потребни за малопродајне објекте.

“Када све инспекције буду спремне, са великом вероватноћом увешћемо серфитикате на местима где није неопходно да се људи задржавају“, указала је премијерка.

Када је реч о настави, Брнабић је рекла да су деца најбезбеднија у школама, те да је њена молба била да се промени протокол, по коме се у случају заразе 10 одсто ученика, мења модел наставе, како би ђаци ишли у школу.

Брнабић је пренела и да је међу зараженима, 80 одсто млађих од 60 година старости, они који су, каже, најмање вакцинисани, док је сваки трећи заражени млађи од 20 година.

Премијерка је поновила и мере које су већ на снази, наводећи да је обавезно ношење маске на јавним местима у затвореном простору, у јавном превозу, као и да окупљања за више од 500 људи могу да се организују, али само уз одобрење Кризног штаба.

“Опустили смо се сви. Замолила сам инспекције да појачано раде свој посао”, рекла је Брнабић.

Такође, навела је да је појачана контрола од јутрос у саобраћају, као и да ће санитарна инспекција појачати контроле у тржним центрима и малопродаји.

“Први надзори су саветодавни, а након тога иду репресивне мере”, рекла је Брнабић.

Приметила је и да данас лекари из Кризног штаба трпе критике, а то су људи који су били на првој линији фронта, радили без надокнаде, само из патриотизма.

“Имамо стручна удружења, која кажу да су стручна и да се не баве политиком, и који оптужују лекаре из штаба да се баве политиком, а дају супротне изјаве у року до четири, пет дана. Прво кажу да ће бити укидања окупљања да би се спречио протест, а онда пет дана касније траже забрану окупљања…”, рекла је Брнабић.

Како је рекла, такве контрадикторне изјаве имају везе искључиво са политиком, а људи из Кризног штаба трпе критике, иако раде највише што могу у интересу грађана.

Што се мера тиче – то је једино вакцинација

Премијерка Ана Брнабић истакла је данас, након седнице Кризног штаба, да је држава учинила све што је на њој у борби против пандемије коронавируса, а на грађанима је било да слушају лекаре и науку и да се вакцинишу.

„Што се мера тиче то је вакцинација, трећа доза вакцине и вакцинација младих“, поручила је она.

Указала је да је држава Србија урадила све најбоље на свету, а на грађанима је било да се вакцинишу, те подвукла да постоји индивидуална одговорност, одговорност према целом друштву.

„Не постоји ништа више што држава треба да уради, а што је њен посао“, нагласила је Брнабић.

Рекла је да нисмо друштво малоумних, па да држава мора да иде од човека до човека да га успављује и силом води на вакцинацију.

„Без вакцинације нећемо победити пандемију. Једну шансу смо пропустили. Хајде да је не пропустимо други пут. И даље имамо довољан број вакцина, избор вакцина и добићемо их још“, истакла је Брнабић.

Пренела је да је на Кризном штабу закључено да је оно што је држава могла да уради или радила, у смислу ПЦР тестирања, урадила.

Истакла је да су подигнути капацитети тестирања, и да сада на недељном нивоу може да се тестира број који је раније могао да се тестира током годину дана.

“Данас имамо опет око 20.000 тестирања, али сваки дан имамо преко 22.000. Већина тих тестова је бесплатна и плаћена из буџета“, објаснила је она.

Брнабић је нагласила да је држава набавила и све лекове, намодерније, које је препоручивала Светска здравствена организација, без да се обазире колико коштају, већ само са циљем да се спасу животи.

„Били смо друга држава у Европи, прва у континенталној која је набавила вакцину. Набавили смо различите врсте, чак четири до сада, а ускоро долази и пета Модерна вакцина. Направили смо систем организације, односно пријаве, такав да је нашим грађанима било потребно да уђу преко мобилног или рачунара и пријаве се од куће за вакцинацију, након чега им стигне СМС или мејл порука са термином уз могућност избора вакцине.

Када примите прву вакцину, држава вас подсети када треба да примите ревакцину, а онда вас и подсети након 180 дана можете да дођете и по трећу вакцину“, објаснила је она.

Брнабић је нагласила да смо једна од првих земаља која је изашла са протоколом за трећу, односно бустер дозу.

Такође, подсетила је да је држава организовала и производњу вакцина и то две врсте – Спутњик и Синофарм.

“То је све урадила држава, Кризни штаб, то је био посао државе“, подвукла је она.

Подели на: