Најновије вести

Бујановац, албанске партије потписале коалициони споразум

Представници албанских политичких партија у Бујановцу потписали су коалициони споразум о формирању локалне власти. Албанске странке су се договориле и о расподели функција у Општинској управи, јавним службама, предузећима и установама.

 

Споразум су потписали представници четири од пет албанских политичких партија, није потписала једино Демократска унија Албанаца која има један мандат. Томе је претходио састанак у Тирани. Од 2002. године у Бујановцу су на власти српске и албанске партије.

“Оно за нас што је важно да Бујановац припада свим грађанима који живе у Бујановцу, а исто тако би требало да и држава припада свима. Имамо укључене обе заједнице у Прешеву, а први пут се десило да у Медвеђи не буду укључени политички представници Албанаца”, наводи Рагми Мустафи, председник Националног савета Албанаца у Бујановцу.
“Поставља се питање какву ћемо политичку стабилност имати, поставља се питање какву поруку шаљемо потенцијалним инвеститорима који треба да дођу и да уложе свој новац у нашој општини, поставља се питање нових радних места. То никако није добро и не иде у прилог грађанима који живе у општини Бујановац”, сматра Ненад Митровић, председник Општинског одбора СНС-а у Бујановцу.
Потписали су споразум, али о њему представници албанских политичких странака не желе јавно да говоре. Конститутивна седница није одржана, а планирана је била за петак, када је због коронавируса, проглашена ванредна ситуација.
“На локалном нивоу по мени не треба водити неку високу политику, него треба да се бави свакодневним приликама овде и проблемима грађана. Да доведу овде стране инвеститоре, да отварају нова радна места”, каже Јетон Исмаили, новинар из Бујановца.
Његов колега Никола Лазић сматра да чињеница да су албанске странке формирале већину може да направи проблем у демократији.
“Зато што албанске странке неће имати опозицију у свом корпусу. Никада до сада од 2002. године, није се десило да све албанске странке буду у власти.”
По десет одборника имају албанска Демократска партија и коалиција око Српске напредне странке, у локалном парламенту је девет албанских, српских и ромских коалиција и странака.

Подели на: