Најновије вести

Чадеж: Мере Владе погодиле у центар

Председник Привредне коморе Србије каже за РТС да је око 400 фирми радило и током ванредног стања. Додаје да су мере Владе за помоћ привреди “погодиле тачно у центар”.

 

Марко Чадеж је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је више пута разговарао са председницима привредних комора европских држава, које прогнозорају пад економије у -7 или -12 одсто.

Указује да многи инвеститори планирају да дођу у Србију кад прође пандемија.

Чадеж наводи да је ПКС, заједно са Владом Србије, успела да сачува део производње и током ванредног стања.

“Близу 400 компанија радило је у три смене и током ванредног стања, највише прехрана и пиће, прозводња дезинфекционих средства, заштитних одела”, истакао је председник ПКС додајући да је јутрос почело да ради још 400 компанијакоје су смањиле или обуставиле производњу.

“На посао се вратило 37.800 запослених. Две трећине предузетника се вратило да ради. То је добар показатељ, уз све мере и препоруке Кризног штаба, компаније то поштују. Најважније је да привреда крене”, наглашава председник ПКС.

Чадеж наводи да је кол центар Привредне коморе имао више од 22.000 позива, а највише питања било је постављено о тумачењу и примени мера, коришћењу државне помоћи.

Помоћ државе у виду исплате минималца користи око 860.000 запослених.

“Сачували смо кичну економије и за време ванредног стања успели да имамо пуну производњу, па још и да извозимо, зарађујемо и имамо девизни прилив”, каже Чедеж наводећи да је занимљиво да је Србија, за разлику од других земаља, имала тоалет папира и за извоз.

Према његовим речима, мере Владе су “погодиле у центар онога што треба”.

Размишља се, додаје, и о новим мерама.

Данас ће, указује, бити усвојена мера помоћи туристичким агенцијама које ће грађанима који су већ уплатиле путовања издати вредносни ваучен у висини уплаћеног износа. Ваучер ће, додаје, моћи да се искористи до краја 2021. године.

Председник ПКС указује да се у Србији производи скоро све од заштитне опреме и дезинфекционих средства, а ускоро ће, каже, бити повећана производња рукавица и одела.

Када је реч о губицима, Чадеж објашњава да је сада тешко проценити о ком износу је реч.

“Ово није криза попут оне из 2008. кад је пукла та финансијска бомба која је изазвала кризу, ово је здравствена криза. Како се она буде решавала, тако ће бити могуће оживљавати привреду”, истиче Чадеж.

Малиновић: Порасла продаја беле технике, продаја алкохола пала за 90 одсто

Епидемија коронавируса променила је неке навике потрошача, а секретар Удружења за трговину Привредне коморе Србије Жарко Малиновић каже да је изненађујуће у једном тренутку забележен раст продаје беле технике, као и да је од почетка епидемије продаја алкохолних пића пала за 90 одсто.

Указао је да је стала у продаја одеће и обуће.

“Сем прехране сви остали сегменти трговине су скроз стајали, али у прехрани то изгледа да због гужви има већи број потрошача , али је број потрошача на дневном нивоу мањи за 50 одсто”, додаје Малиновић.

Истиче да је осим основних намирница расла и продаја козметике. “Протеклих пар недеља свеже месо и риба се смњују као најтраженији артикли, што је имало везе са завршетком поста и Васкрсом, али и првомајским празницима”, каже Малиновић.

Оно што их је изненадило, како каже, је да је у једном тренутку био приметан раст продаје беле технике. У првој недељи је био значајан скок продаје пекача за хлеб.

Истиче да се потрошачи враћају у нормалу, да све мање иду у велике набавке, као и да су доста релаксиранији.

Подели на: